Calendar ortodox 16 aprilie 2021. Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina, făcătoare de minuni. Rugăciune pentru bunul mers al căsniciei

În această zi, sunt prăznuite Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina, făcătoare de minuni. Lor te poţi ruga pentru bunul mers al căsniciei.

15 apr. 2021, 23:56
Calendar ortodox 16 aprilie 2021. Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina, făcătoare de minuni. Rugăciune pentru bunul mers al căsniciei
Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 16 aprilie 2021

Ortodoxe: Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina

Greco-catolice: Sf. m. Agapia, Irina și Hionia

Romano-catolice: Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre

Calendar ortodox 16 aprilie 2021. Cine au fost Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina

Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina au fost surori și au locuit în apropierea cetății Aquileia, potrivit crestinortodox.ro. În vremea în care împăratul Dioclețian s-a aflat în această cetate, a poruncit uciderea părintelui Hrisogon.

Dumnezeu i-a descoperit în vis lui Zoii, un preot în vârstă, locul în care se află trupul neînsuflețit al lui Hrisogon. În urma acestei descoperiri, bătrânul a luat trupul părintelui și l-a înmormântat după rânduială. După o lună, Sfântul Hrisogon i se arată în vis lui Zoii, descoperindu-i că peste nouă zile cele trei surori fecioare vor primi moarte martirică și că, odată cu ele, va muri și el.

Citeste si Preot sucevean, la căpătâiul bolnavilor de Covid din spital: „Patru genţi port în mașină – geantă Covid, geanta non-Covid pentru cronici, pentru maternitate și pentru ceilalți bolnavi”

După nouă zile, bătrânul Zoii a trecut la Domnul, iar cele trei surori au fost aduse înaintea împăratului. Fecioarele au refuzat să se închine idolilor mărturisind credința lor în Hristos, fapt pentru care au fost trimise în închisoare. După ce le-a torturat îndelung, judecătorul le-a trimis la moarte pe cele două surori mai mari, pe care le-a ars de vii, iar pe Irina a lăsat-o în viaţă, cu gândul să o necinstească.

Însă îngerul Domnului a păzit-o pe fecioară, neîngăduind soldaților să se apropie de ea, ducând-o pe Irina pe un deal. După o zi, soldații neputând ajunge la ea, pe acel deal, au ucis-o cu arcul.

Sfânta Anastasia, care fusese și ea înștiințată în vis în urmă cu nouă zile cu privire la moartea fecioarelor, a adunat trupurile acestora și le-a îngropat cu cinste. Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina au primit moarte martirică la anul 304.

Calendar ortodox 16 aprilie 2021. Rugăciunea zilei

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea.

Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.

Citeste si Un preot, cu căţelul în braţe la slujbă: „Este foarte bolnav și dacă îl las acasă se întristează”