CALENDAR ORTODOX 17 OCTOMBRIE 2019. Ce mari sfinţi sunt prăznuiţi joi

CALENDAR ORTODOX 17 OCTOMBRIE 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

16 oct. 2019, 12:15
CALENDAR ORTODOX 17 OCTOMBRIE 2019. Ce mari sfinţi sunt prăznuiţi joi

Ortodoxe
Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul

Greco-catolice
Sf. pf. Osea; Sf. cuv. m. Andrei din Creta

Romano-catolice
Ss. Ignaţiu din Antiohia, ep. m.; Osea, profet

Sfântul Proroc Osea, pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 octombrie, este unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament. Misiunea sa profetică s-a desfăşurat în vremea regilor iudei Ozia, Iotam, Ahaz şi Iezechia şi a regelui Ieroboam din Israel.

A avut doi fii, Izreel, nume ales de Dumnezeu pentru a arăta că urmează cădere Regatului Israel pentru vărsările de sânge săvârşite, şi Lo-Ami – „Cel ce nu este poporul Meu” – şi o fiică, Lo-Ruhama – „Cea neiubită”. Numele copiilor săi erau sugerate prorocului de Dumnezeu, pentru a arăta starea în care se aflau evreii.

Cartea sa profetică însumează paisprezece capitole şi are ca subiect îndepărtarea poporului lui Israel de Dumnezeu şi călcarea de către evrei a legământului sfânt prin închinarea la idoli.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Insula Creta, care a suferit moarte martirică din porunca împăratului iconoclast Constantin al V-lea (741-775).

Sfântul Andrei, aflând de persecuţia pornită împotriva creştinilor care apărau sfintele icoane, a părăsit mănăstirea sa şi în timp ce împăratul se afla în zi de sărbătoare la Mănăstirea Mamant, a ieşit înaintea acestuia şi l-a mustrat pentru chinurile la care îi supunea pe creştini.

A fost întemniţat imediat şi a fost adus de două ori înaintea împăratului care a încercat prin tortură să îl facă pe Sfântul Mucenic Andrei Criteanul să apostazieze de la dreapta credinţă, fără reuşită.

A fost osândit la moarte şi în timp ce era târât prin oraş până la locul primirii sentinţei, un eretic i-a tăiat picioarele cu o secure, iar Sfântul Cuvios Mucenic Andrei a murit pe loc. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)