CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST 2020 Sf. Ioan de la Rila, făcătorul de minuni; Icoana Maicii Domnului Pantanassa, izbăvitoarea de cancer

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST 2020. În această zi, este prăznuit Sfântul Ioan de la Rila, protectorul poporului bulgar. El este unul dintre cei mai mari făcători de minuni ai creştinătăţii, minunilor sale nenumărate dedicându-li-se o carte întreagă. Printre miracolele pe care le-a făcut posibile Sfântul se numără ajutorul pe care l-a dat unei femei de 40 de ani să-şi găsească soţ, vindecarea unei femei cu cancer la stomac. Tot azi este cinstită Icoana Maicii Domnului Pantanassa - izbăvitoarea de cancer.

RomaniaTV.net
17 aug. 2020, 19:12
CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST 2020 Sf. Ioan de la Rila, făcătorul de minuni; Icoana Maicii Domnului Pantanassa, izbăvitoarea de cancer

Sărbători religioase 18 august 2020

Ortodoxe: Sfântul Ioan de la Rila; Icoana Maicii Domnului Pantanassa – izbăvitoarea de cancer

Greco-catolice: Sf. m. Flor și Laur

Romano-catolice: Fer. Paula Montaldi, fc.

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST 2020. Cine a fost Sfântul Ioan de Rila

Sfântul Ioan de Rila (cca. 867 – 946) este ocrotitorul poporului bulgar și unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, potrivit crestinortodox.ro. A fost unul dintre primii sfinți canonizați după creștinarea bulgarilor. Este atât întemeietorul monahismului bulgar și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila. Sfântul Ioan de Rila s-a născut la anul 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astăzi).

Inițial pastor, la vârstă de 25 de ani a ales să-și trăiască viață în singurătate și rugăciune. Sfântul Ioan de Rila a trăit în singurătate în mai multe locuri, înainte de a se duce în Munții Rila, unde și-a petrecut restul vieții.  Încă din timpul vieții săvârşea mari minuni. Vestea aceasta s-a răspândit în întreagă țară, ajungând până în capitala Imperiului Bulgar. Țarul Petru I a întreprins o călătorie de 120 km, până în Munții Rila, pentru a se întâlni cu Sfântul Ioan și a-i asculta poveţele.

Întâlnirea lor este descrisă în detaliu într-una din „Viețile” Sfântului precum și în „Testamentul” Sfântului Ioan. După o lungă călătorie, Țarul Petru I a ajuns la locul unde se nevoia Sfântul Ioan, însă sfântul refuză să-l întâlnească pe împărat în persoană. Împăratul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care i le adusese. Sfântul Ioan a păstrat numai o mică parte din mâncare, și i-a înapoiat tot aurul și celelalte daruri de valoare, spunându-i țarului că nu călugării au nevoie de aur, ci împărații, pentru a putea apară țară și a-l oferi săracilor.

Cu puțîn înainte de moartea să (18 august 946), Sfântul Ioan de Rila și-a scris „Testamentul” ce se păstrează până în zilele noastre. La puțin timp după moartea sa, moaștele sale, făcătoare de minuni, au fost mutate în Sofia, în timpul lui Petru I. După ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia în 1183, moaștele Sfântul Ioan de Rila au fost trimise în capitala Ungariei, Esztergom, unde au rămas timp de 4 ani, până în 1187, când au fost readuse în Sofia.

În anul 1194, Țarul Ivan Asen I a ordonat ca moaștele Sfântului să fie mutate în Veliko Tarnovo, nouă capitală. Supraviețuind cuceririi turcești a orașului din 1393, au fost înapoiate Mănăstirii Rila în anul 1469.

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST 2020. Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Ioan de la Rila

O, preaminunate şi Preacuvioase Ioane, mare făcătorule de minuni, primeşte această rugăciune a noastră şi nu-ţi întoarce faţă ta de la noi, cei care alergăm la a ta mijlocire, aşa cum nu ţi-ai întors faţă de la cei care veneau la tine cu necazurile lor în zilele vieţuirii tale pe pământ, căci ştim mulţimea de semne ale milostivirii tale pe care o ai arătat credincioşilor ortodocşi, chiar şi după a ta adormire!

Auzi-ne acum şi pe noi, cei care suntem cuprinşi de mari necazuri care ne asupresc în zilele acestea pline de încercări, când diavolul prin cursele sale viclene caută să piardă Sfânta Biserica, să ne lipsească de mântuirea veşnică şi de bunurile vieţii vremelnice.

Roagă pe Domnul Iisus Hristos să ne dăruiască iertare de păcate, însă cu osebire iertare pentru păcatul neascultării de maică noastră – Biserica! Dăruieşte-ne zdrobirea inimii, ca să păşim cu umilinţă către Sfânta Taină a Pocăinţei şi să nu ne fie spre osânda împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos, ci spre sănătate şi mântuire! Izgoneşte de la noi duhul urii şi ne dăruieşte duhul dragostei şi păcii spre unirea frăţească a tuturor oamenilor.

Uneşte-ne pe noi toţi cu dragostea pentru Hristos şi Biserica Sa Ortodoxă, ca, păzind voinţa Sa cea mântuitoare, să fim fii adevăraţi ai lui Dumnezeu! Călăuzeşte-ne pe noi în toate zilele vieţii noastre ca să păzim cu harul Sfântului Duh credinţa curată şi să săvârşim voia Domnului până la moarte! Iar în clipă morţii vino să ne înfăţişezi sufletele înaintea tronului Dumnezeiescului Judecător şi să-I spui: ”Iată, eu şi pruncii pe care mi i-ai încredinţat”, ca prin mijlocirea ta să fim izbăviţi de chinurile cele veşnice şi să moştenim fericirea cea negrăită a Împărăţiei cereşti a lui Hristos, împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, în vecii vecilor! Amin!

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST 2020. Icoana Maicii Domnului „Pantanassa”, izbăvitoarea de cancer

Pe 18 august este cinstită Icoană Maicii Domnului cea numită „Pantanassa”, adică ” Împărăteasa tuturor”, una dintre icoanele făcătoare de minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu, prezentă în Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos, potrivit crestinortodox.ro. Prin rugăciunile către Maica Domnului, săvârșite înaintea acestei icoane, mulți credincioși s-au tămăduit de cancer și de alte boli incurabile.

Icoana Maicii Domnului „Pantanassa”, de mici dimensiuni, pictată pe lemn în secolul al XVII-lea, se află așezată pe iconostasul din partea stânga a naosului bisericii celei mari. Maică Domnului și Pruncul Iisus stau așezați pe un tron împărătesc împodobit, iar de o parte și de altă, în spate, se află doi arhangheli cu mâinile întinse în rugăciune. 

Odată, icoană Maicii Domnului „Pantanassa” s-a luminat în chip minunat, când un tânăr s-a închinat înaintea ei. De spaimă, tânărul a căzut la pământ. Când și-a revenit, el și-a mărturisit niște păcate grele, pe care le săvârșise cu puțîn timp în urmă, printre care și cel al vrăjitoriei.

Icoana este numită „Vindecătoarea de cancer”. Foarte mulți bolnavi s-au vindecat de cancer și de alte boli incurabile, după ce s-au rugat și au citit cu credință „Paraclisul Maicii Domnului Pantanassa”, înaintea icoanei sale preacinstite.

La noi în țară, copii ale icoanei Maicii Domnului-Pantanassa se află la Biserica Rusă din București și la Mănăstirea Oasa, din județul Albă.

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST 2020. Rugăciune către icoană Maică Domnului „Pantanassa”

Atotbuna Stăpână, Sfânta Maică a lui Dumnezeu, Pantanassa, Împărăteasa a toate, nu sunt vrednic să intri sub acoperamantul sufletului meu. Ci, că ceea ce ești milostiva, Maica Dumnezeului Celui Milostiv, spune numai un cuvânt și se va tămădui sufletul meu, și trupul meu slăbit se va întări.

Căci tu ai tărie putincioasă, și cuvântul tău este plin de putere, o, Împărăteasă a toate. Adu-mi biruinţa, roagă-te pentru mine, că să măresc numele tău cel minunat totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.