Calendar ortodox 18 mai 2023. Sfântul Mucenic Teodot. Rugăciune pentru protejarea familiei şi pentru întoarcerea celor rătăciţi cu faţa către Dumnezeu

Anual, pe 18 mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Mucenic Teodot, considerat ocrotitorul familiei. În această zi, este recomandat să rosteşti rugăciunea pentru protejarea familiei şi pentru întoarcerea pe calea cea dreaptă a celor rătăciţi.

17 mai 2023, 16:05
Calendar ortodox 18 mai 2023. Sfântul Mucenic Teodot. Rugăciune pentru protejarea familiei şi pentru întoarcerea celor rătăciţi cu faţa către Dumnezeu
Calendar ortodox 18 mai 2021. Sfântul Mucenic Teodot

Sărbători religioase 18 mai 2023

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Teodot

Greco-catolice: Sf. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Benedim, Paulin și Heraclie

Romano-catolice: Sf. Ioan I, pp. m.

Calendar ortodox 18 mai 2023. Cine a fost Sfântul Mucenic Teodot

Sfântul Teodot a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Fiind hangiu, găzduia în hanul său mulţi creştini prigoniţi, scrie crestinortodox.ro. El îi ajuta în secret cu toate cele de trebuinţă pe creștinii care scăpaseră de persecuții, iar trupurile celor ucişi le strângea și le îngropa creştineşte.

În acea vreme, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i s-a arătat în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape.

Citeste si Metoda ireală găsită de un preot. Ce face acesta cu telefoanele aduse de enoriași în biserică

În urma acestui vis, Teodot a ieșit împreună cu un credincios să împlinească dorința muceniţei. Conduși de un înger al Domnului, cei doi au reușit să găsească trupurile fecioarelor și le-au îngropat creştineşte. Dar cel care-l însoţea pe Teodot l-a trădat pârându-l judecătorului. Drept pedeapsă pentru credinţa sa în Hristos, Teodot a fost torturat, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul.

Calendar ortodox 18 mai 2023. Rugăciune pentru protejarea familiei şi pentru întoarcerea pe calea cea dreaptă a celor rătăciţi

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Teodot, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre și să ne ajute să ne împlinim și cele mai imposibile dorințe.

Năzuinţele tale, mucenice, le-ai îndreptat către Dumnezeu, ale Cărui Porunci păzindu-le te-ai făcut ierarh şi cu sângele mu­ceniciei, cu adevărat ai strălucit.

Citeste si Amenzi pentru înmormântare. Preoţii care oficiază slujbe de înmormântare pentru enoriaşi din afara parohiei vor fi amendaţi drastic

Duhul Sfânt sălăşluindu-Se în inima ta cea înţeleaptă, din pruncie te-ai arătat drept, plin de milă şi blând, Dumnezeiescule ierarh, Sfinţite Mucenice Teodot.

Astăzi Biserica prăznuieşte cu credinţă pomenirea ta cea preasfinţită şi mutarea ta către Iubitorul de oameni; şi bucurându-se, îţi împleteşte ţie cu­nuni Dumnezeieşti de laude.

Câştigându-te pe tine ca pe o stea plină de lumină străluci­toare, cu Razele Cele Luminoase ale Dumnezeieştilor doriri şi cu luminile cele curate ale minu­nilor tale ne luminăm, de Dumnezeu grăitorule, Sfinte Mucenice Teodot. Amin!