Calendar ortodox 18 octombrie 2021. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, doctor fără arginţi. Rugăciune puternică pentru cei suferinzi 

În această zi, este prăznuit Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, doctor fără arginţi. Rosteşte, azi, rugăciunea către acest sfânt făcătoare de minuni pentru cei suferinzi.

17 oct. 2021, 14:11
Calendar ortodox 18 octombrie 2021. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, doctor fără arginţi. Rugăciune puternică pentru cei suferinzi 

Sărbători religioase 18 octombrie 2021

Ortodoxe: Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Greco-catolice: Sf. ap. și ev. Luca

Romano-catolice: SF. LUCA, ev.

Calendar ortodox 18 octombrie 2021. Cine a fost Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca s-a născut în Antiohia Siriei şi a fost medic. Îl întâlnește pe Hristos în Teba Boetiei, loc în care se îngrijea de bolnavi, potrivit crestinortodox.ro. Crezând în El, Sfântul Luca ajunge să se numere printre cei 70 de Apostoli. Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus. După Pogorârea Sfântului Duh, Luca s-a întors la Antiohia și l-a ajutat pe Pavel să vestească Evanghelia Domnului.

A scris o Evanghelie și cartea Faptele Apostolilor adresate dregătorului Teofil. Evanghelia se remarcă prin bogăția de pilde – 33 de parabole împodobesc Evanghelia Sfântului Luca.

Citeste si Femeie venită să se roage, urlete grotești la moaștele Sfintei Parascheva. Creștina a fost calmată de pompieri după ce a atins racla! – VIDEO

După martiriul Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Luca a predicat Evanghelia în Italia, Dalmația, Macedonia și Grecia.

Este considerat patronul iconografiei creștine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în brațe pe Hristos și prima icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

A trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, când păgânii l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia.

Calendar ortodox 18 octombrie 2021. Rugăciunea Sfântului Luca pentru cei suferinzi

Sfinte Ierarhe mărturisitor, învățătorule al adevărului și doctore fără de arginți, Sfinte Luca, ție plecăm genunchii sufletului și ai trupului și căzând la cinstitele și tămăduitoarele tale moaște pe tine te rugăm precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoșii, cinstite părinte, și du rugăciunea noastră la Milostivul și Iubitorul de oameni Dumnezeu, că unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinții toți. Credem că ne iubești cu aceeași dragoste cu care ai iubit pe frații tăi când viețuiai în această lume.

Citeste si Mesajul Patriarhului Daniel, în ziua cu un număr record de pacienţi COVID la ATI. „Toţi credincioşii să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale”

Meșteșugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri-cu ajutorul harului -suferințele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstită ta adormire, Stăpânul tuturor a arătat moaștele tale izvor de tămăduire: că felurite neputințe se vindecă și putere se dăruiește celor ce cu evlavie le săruta și cer dumnezeiască ta mijlocire.

Pentru această, ne rugăm cu căldură ție, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele celui bolnav) cel bolnav și cumplit înviforat de suferința cercetează-l și vindecă-l de neputință ce-l stăpânește. Cu totul cinstite și preasfinte Părinte Luca, nădejdea celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uită de fratele nostru (numele) și dăruiește-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, că și noi dimpreună cu ține să slăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, o Dumnezeire și o Împărăție, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.