Ortodoxe: Sfântul Apostol și Evanghelist Luca
Greco-catolice: Sf. ap. și ev. Luca
Romano-catolice: SF. LUCA, ev.
Sfântul Apostol și Evanghelist Luca s-a născut în Antiohia Siriei şi a fost medic. Îl întâlnește pe Hristos în Teba Boetiei, loc în care se îngrijea de bolnavi, potrivit crestinortodox.ro. Crezând în El, Sfântul Luca ajunge să se numere printre cei 70 de Apostoli. Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus. După Pogorârea Sfântului Duh, Luca s-a întors la Antiohia și l-a ajutat pe Pavel să vestească Evanghelia Domnului.
A scris o Evanghelie și cartea Faptele Apostolilor adresate dregătorului Teofil. Evanghelia se remarcă prin bogăția de pilde – 33 de parabole împodobesc Evanghelia Sfântului Luca.
După martiriul Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Luca a predicat Evanghelia în Italia, Dalmația, Macedonia și Grecia.
Este considerat patronul iconografiei creștine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în brațe pe Hristos și prima icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
A trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, când păgânii l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia.
Sfinte Ierarhe mărturisitor, învățătorule al adevărului și doctore fără de arginți, Sfinte Luca, ție plecăm genunchii sufletului și ai trupului și căzând la cinstitele și tămăduitoarele tale moaște pe tine te rugăm precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoșii, cinstite părinte, și du rugăciunea noastră la Milostivul și Iubitorul de oameni Dumnezeu, că unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinții toți. Credem că ne iubești cu aceeași dragoste cu care ai iubit pe frații tăi când viețuiai în această lume.
Meșteșugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri-cu ajutorul harului -suferințele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstită ta adormire, Stăpânul tuturor a arătat moaștele tale izvor de tămăduire: că felurite neputințe se vindecă și putere se dăruiește celor ce cu evlavie le săruta și cer dumnezeiască ta mijlocire.
Pentru această, ne rugăm cu căldură ție, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele celui bolnav) cel bolnav și cumplit înviforat de suferința cercetează-l și vindecă-l de neputință ce-l stăpânește. Cu totul cinstite și preasfinte Părinte Luca, nădejdea celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uită de fratele nostru (numele) și dăruiește-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, că și noi dimpreună cu ține să slăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, o Dumnezeire și o Împărăție, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.