Calendar ortodox 19 mai 2023. Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei. Rugăciune scurtă care se spune în momentele de cumpănă

Pe 9 mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei. Acestui sfânt i te poţi ruga pentru iertare de păcate, pentru vindecare grabnică şi izbăvire de necazuri.

18 mai 2023, 16:12
Calendar ortodox 19 mai 2023. Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei. Rugăciune scurtă care se spune în momentele de cumpănă
Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei. Sursa FOTO: Ziarul Lumina

Sărbători religioase 19 mai 2023

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

Greco-catolice: Sf. ep. Patriciu și cei împreună cu el

Romano-catolice: Sf. Celestin al V-lea, pp

Calendar ortodox 19 mai 2023. Cine a fost Sfântul Patrichie

Sfântul Patrichie a trăit în primul secol creștin, în cetatea Prusa din Asia, fiind episcopul acestei cetăţi. A reușit să convertească mulţi păgâni la creștinism, potrivit crestinortodox.ro.

Cetatea Prusa era recunoscută pentru izvoarele sale cu apă termală. Eparhul Iulie a încercat să-l determine pe Patrichie să se închine la idoli spunându-i că apele calde izvorăsc doar prin voinţa zeilor, dar sfântul i-a răspuns că apele termale izvorăsc pentru binele oamenilor, însă aceasta se face prin puterea Mântuitorului, nicidecum a zeilor. Atunci, Sfântul Patrichie a fost aruncat de păgâni în ape fierbinți.

Citeste si Părintele Constantin Necula, verdict despre societatea românească: „Suntem o Românie obosită în obsesii. Îndepărtarea de Biserică ţine de trăirile fiecăruia”

Dar atunci când Patrichie a căzut în apă, picăturile care au sărit din acel izvor i-au opărit pe cei de față, iar el a ieșit nevătămat. În urma acestei minuni la care a fost martor, ighemonul Iulie a poruncit ostașilor să îl scoată pe Sfântul Patrichie din apă și să-i taie capul.

Calendar ortodox 19 mai 2023. Rugăciune scurtă care se spune în momentele de cumpănă

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si În ce zile din săptămână nu e bine să speli. Ce spune Biserica despre spălatul rufelor sâmbăta şi duminica