În ce zile din săptămână nu e bine să speli. Ce spune Biserica despre spălatul rufelor sâmbăta şi duminica

Dintotdeauna, gospodinele românce cu frică de Dumnezeu au fost preocupate de zilele în care se spală sau nu se spală sau în care sunt interzise activităţile gospodăreşti.

12 iul. 2022, 17:02
În ce zile din săptămână nu e bine să speli. Ce spune Biserica despre spălatul rufelor sâmbăta şi duminica

Dincolo de sărbătorile cu cruce roşie, când se ştie clar că este interzis spălatul, bioenergoterapeutul Lidia Fecioru atrage atenţia asupra faptului că există anumite zile cu anumite vibraţii în care, de asemenea, nu este bine să se spele pentru a nu atrage răul.

Orice zi are vibrația ei și informația ei. Ziua de vineri ține de Parascheva și de Sfânta Vineri. Povestea mama noastră când eram noi foarte mici și își construise casa. A lucrat și sâmbăta, și duminica, nu ținea sărbătorile, avea patru fete. A spus ca a visat-o pe Sfânta Vineri care era plină de vopsea, de var și a întrebat-o de ce era așa. Sfânta Vineri i-a zis că lumea nu o sărbătorește”, a spus Lidia Fecioru.

În ce zile din săptămână nu e bine să speli. Sâmbăta se poate spăla, chiar dacă împarţi

În popor există credinţa că, în zilele în care împarţi pentru sufletele morţilor, este interzis să speli, altfel „dai zoaie la morţi„. Părintele Andrei Atudori explică, însă, că este vorba despre o superstiţie care nu are un fundament în învăţătura bisericii.

Citeste si Cât curent consumă, în realitate, mașina de spălat într-o oră. Cât te costă să-ţi speli hainele la maşină

Este o superstiție! E posibil ca ea să vină dintr-un respect deosebit al poporului față de cei adormiți, pentru că pune accentul pe oferirea de milostenii pentru sufletele lor în special în aceste sâmbete ale Postului Mare, dar nu are nici un suport în tradiția și învățătura Bisericii. Într-adevăr, sâmbăta este în esența sa ziua de pomenire a morților. Dar, dacă am accepta o astfel de superstiție pentru sâmbetele din Postul Mare, de ce nu am face-o pentru toate sâmbetele din an?!”, explică părintele Atudori.

Părintele Vasile Ioana ne lămurește că putem spăla rufe de luni până sâmbătă inclusiv, atrăgând atenția asupra sărbătorilor cu cruce roşie, în care nu se spală. Cât despre ziua de duminică, niciodată nu vom spăla haine în această zi. Este ziua dedicată Domnului, dar şi odihnei şi relaxării. Există credinţa că persoanele care spală haine în această zi, când lumea e la biserică, vor avea parte de ghinioane și catastrofe.

Citeste si Secretele maşinii de spălat. Când este mai ieftin să speli rufele, momentul când se consumă cel mai puţin curent

În plus, în Biblie se specifică faptul că ziua a şaptea a săptămânii este zi de odihnă şi de aceea trebuie respectată.

Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești. Lucrează șase zile și fă-ți în acestea toate treburile tale, iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în această zi niciun lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine”.