Părintele Constantin Necula, verdict despre societatea românească: „Suntem o Românie obosită în obsesii. Îndepărtarea de Biserică ţine de trăirile fiecăruia”

Postul reprezintă "un parcurs de aflare a limitelor noastre", iar cei care nu pot posti nu trebuie să se mâhnească, ci "să caute să înţeleagă de unde-i vin neputinţele", recomanda părintele Constantin Necula într-un interviu mai vechi.

12 dec. 2022, 17:01
Părintele Constantin Necula, verdict despre societatea românească: „Suntem o Românie obosită în obsesii. Îndepărtarea de Biserică ţine de trăirile fiecăruia”

În plin post al Crăciunului, părintele Constantin Necula a vorbit nu doar despre postul corect, dar şi despre direcţia spre care se îndreaptă societatea românească. De asemenea, duhovnicul a explicat de ce mulţi s-au îndepărtat de Biserică.

Părintele Constantin Necula, recomandări pentru credincioşii care, deşi îşi doresc, nu pot ţine postul Crăciunului

Postul Crăciunului este un parcurs de aflare a limitelor noastre, în ce priveşte trupul şi sufletul nostru, întregul nostru uman. Este un pelerinaj către Betleem. Unul în care ne cunoaştem pe noi şi pe Acela care se naşte pentru noi în Peştera care se face Palat Întrupării.

Un pelerinaj cu cei trei magi ai veşniciei – credinţa, nădejdea şi dragostea – însoţindu-ne. În postul acesta aflăm cât a mai rămas uman în noi. Cât adevăr şi câtă viaţă adevărată, nediluată de false idealuri ori ideologii […]

Cei care nu pot posti să se bucure de lucrurile în care poate posti. Să se roage ori să facă milostenie, să caute să înţeleagă de unde-i vin neputinţele. Să nu fie făţarnic şi nici ispititor la adresa sărăciei duhovniceşti a vremii de acum„, recomanda părintele Necula într-un interviu pentru Agerpres.

Cel mai important lucru pe care-l putem face ca să ţinem răul la distanţă: „Să nu conlucrăm cu judecarea aproapelui”

Duhovnicul a explicat, totodată, cât de important este să ne ţinem departe de cele rele, mai ales în post, şi cum poate fiecare dintre noi să realizeze acest lucru. De asemenea, părintele a subliniat faptul că românii au ajuns să fie sclavii obsesiilor, care nu mai ştiu să cultive adevărul.

Citeste si Părintele Constantin Necula, despre Vladimir Putin: „A murit fără să ştie, cu mult înainte să moară”

Să nu conlucrăm cu judecarea aproapelui. Suntem în miezul unor zile teribile. Ne acuzăm unii pe alţii de incompetenţe crase, de mârşăvii şi trădări. Şi aşa şi suntem, într-o permanentă trădare de valori. A te înstrăina de rele înseamnă a făptui binele în numele lui Hristos nu al vreunei ideologii care face din bine prilej de propagandă. Smerirea noastră e principalul mijloc prin care sufletul nostru se depărtează de răutăţi şi rău.

Suntem o Românie obosită în obsesii. Am pierdut idealul unităţii reale şi liderii politici adevăraţi întârzie să apară pentru că nu cultivăm adevărul, ci dreptăţile de partid„, a explicat preotul.

Părintele Constantin Necula dezvăluie motivul pentru care din ce în ce mai mulţi români se îndepărtează de Biserică

Preotul este de părere că „manipularea răutăcioasă” a dus la îndepărtarea oamenilor de Biserică.

Nu cred că a scăzut încrederea, ci a sporit enorm manipularea răutăcioasă. E o vreme de cernere şi discernere. Raportat la alte instituţii, Biserica rămâne cu cel mai mare capital de încredere raportat la investiţia în imagine care se realizează. Sunt de-a dreptul onorat când văd cât se investeşte pentru terfelirea Bisericii, semn că este încă extrem de puternică. Deranjează.

Citeste si Părintele Constantin Necula, despre cum trebuie înţelese minunile: „Rezistența unui bătrân la COVID ni se pare mai interesantă decât rezistența unui tânăr la COVID. Există o limită de la care minunea devine vizibilă”

În ce priveşte îndepărtarea de Biserică, cred că ea ţine de trăirea fiecăruia, de modul în care primeşte argumentele şi le procesează. Chiar îi rog pe cei care nu înţeleg Biserica să ia distanţă, să respire aerul de care au nevoie în înţelegerea lucrurilor.

Biserica nu este cea de la ştiri. E mult mai amplă şi mai curată şi mai vie decât şi-ar putea închipui vreodată cineva. Cred că în măsura în care unii se îndepărtează de Biserică alţii se apropie şi cresc în ea. Văd şi trăiesc. Nu cred că procentele împotriva Bisericii sunt reale aşa cum cele în favoarea ei la referendum erau grosolan umflate„, este de părere părintele Necula.