Calendar ortodox 2 iunie 2021. Mare sărbătoare. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni şi grabnic ajutător

În această zi de mare sărbătoare, este prăznuit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni şi grabnic ajutător.

01 iun. 2021, 17:23
Calendar ortodox 2 iunie 2021. Mare sărbătoare. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni şi grabnic ajutător
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Sursa FOTO: Ziarul Lumina

Sărbători religioase 2 iunie 2021

Ortodoxe: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Greco-catolice: FERICIȚII EPISCOPI MARTIRI GRECO-CATOLICI ROMÂNI Sf. aep. Nichifor al Constantinopolului

Romano-catolice: Ss. Marcelin şi Petru, m. *

Calendar ortodox 2 iunie 2021. Cine a fost Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Ioan își câștiga existența din negoţ. Vindea icoane, smirnă, mătăsuri și cumpăra grâu, vite, miere sau diverse roade ale pământului.

Într-una dintre călătoriile sale spre Cetatea Albă, Sfântul Ioan s-a contrazis pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârșitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan dorește să devină musulman.

Citeste si Calendar ortodox iunie 2021. Sărbători religioase în iunie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Înălţare, de Rusalii, de Sânziene, de Sânpetru de vară

Dar în fața tătarului, Ioan a mărturisit că nu se leapădă de Hristos, singurul Dumnezeu. Urmare a refuzului de a se lepăda de Hristos, a fost supus multor chinuri. Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate de coada unui cal. Dar pentru că se ruga neîncetat la Dumnezeu, Acesta l-a întărit.

Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a decis să-i taie capul. Deși nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce prin minune, trei îngeri au tămâiat trupul său.

Mai târziu, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele și le-a așezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) și aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaștele sfântului Ioan cel Nou au fost așezate în biserica Mirăuţilor.

Acest sfânt este cinstit ca ocrotitor al negustorilor.

Calendar ortodox 2 iunie 2021. Rugăciune către Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Viaţa ta pe pământ bine cârmuind, pătimitorule, cu milostenii şi cu neîncetate rugăciuni şi lacrimi şi iarăşi către pătimire bărbăteşte pornindu-te, necredinţa persienească ai mustrat. Drept aceea Bisericii te-ai făcut întărire şi creştinilor laudă, Sfinte Ioane pururea pomenite.

Stând înaintea divanului, cu ochii cei înţelegători ai văzut ceata cea cinstită a mucenicilor, chemându-te pe tine, Sfinte Ioane, cu bucurie, care cu asemenea cununi te-au împodobit.

Apărătorului şi sprijinitorului creştinătăţii, împotrivitorului şi surpătorului păgânătăţii, mucenicului celui de curând arătat, ostaşului lui Hristos celui adevărat, care ca un soare Bisericii Răsăritului a strălucit, şi pe credincioşi de veselie i-a umplut, toţi acum din suflet cântări de mulţumire şi de laudă să-i aducem, şi cu dorire să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ioane, mare mucenice al lui Hristos! Amin!

Citeste si Prognoza meteo pentru iunie. Vreme mai rece decât normalul perioadei şi ploi, în special în prima jumătate a lunii