Calendar ortodox 20 ianuarie 2023. Cruce neagră: Sfântul Eftimie cel Mare, făcător de minuni. Rugăciunea soţilor care nu pot avea copii şi a celor care nu se mai înţeleg

Anual, pe 20 ianuarie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Eftimie cel Mare, unul dintre marii făcători de minuni ai ortodoxiei. Acesta a hrănit 400 de oameni, deşi nu avea pâine nici pentru zece persoane, a tămăduit pământul de nerodire și a vindecat multe femei infertile.

19 ian. 2023, 19:45
Calendar ortodox 20 ianuarie 2023. Cruce neagră: Sfântul Eftimie cel Mare, făcător de minuni. Rugăciunea soţilor care nu pot avea copii şi a celor care nu se mai înţeleg

Sărbători religioase 20 ianuarie 2023

Ortodoxe: Sf. Eftimie cel Mare

Greco-catolice: Sf. Eftimie cel Mare

Romano-catolice: Ss. Fabian, pp. m. *; Sebastian, m. *

Calendar ortodox 20 ianuarie 2023. Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare

Sfântul Eftimie cel Mare a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea împăratului Grațian, potrivit crestinortodox.ro. La 29 de ani a plecat la Ierusalim, iar acolo s-a retras într-o peșteră şi a dus o viaţă plină de nevoinţe. Aici a săvârșit nenumărate minuni: a hrănit 400 de călători, deşi pâinea nu-i ajungea nici pentru zece persoane; a deschis porțile cerului, tămăduind pământul de nerodire și a făcut posibil, prin rugăciune, ca multe femei care sufereau de infertilitate să poată avea copii.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o spunem atunci când suntem bolnavi

Eftimie nu mânca și nu vorbea aproape cu nimeni decât sâmbăta și de duminica. De asemenea, Sfântul Eftimie dormea foarte puțin, și nu întins, ci stând în poziție șezândă, alteori ținea cu amândouă mâinile o frânghie spânzurată într-un colț al acoperământului chiliei. A trecut la cele veșnice la vârsta de 97 de ani.

Calendar ortodox 20 ianuarie 2023. Rugăciune către Sfântul Eftimie

O, Sfinte Preacuvioase Părinte Eftimie, mare nevoitorule și cald folositorule, apucă înainte cu sfintele tale rugăciuni cele către milostivul Dumnezeu, roagă-te, îmblânzește-L, fă-L milostiv nouă celor ce cădem cu umilință la ține, cela ce din pruncie te-ai dat pe ține Domnului, rănindu-te de focul dragostei Lui, ai părăsit toate deșertăciunile lumești ca pe niște gunoaie, Lui ai urmat cu toată dragostea, iubindu-L mai mult decât pe toate bunătățile cele trecătoare ale lumii acesteia.

Pentru că luminându-ti ochii sufletului tău, cu toată inima ai slujit ca un înger în trup, Lui, care te-a și preamărit după multele tale trude și osteneli cu darul minunilor Sale în viață și după moarte, căci așa preamărește Dumnezeu pe cei ce-L măresc cu laudă și fapte bune.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului. Trebuie citită de cinci ori pe zi, timp de zece zile, pentru izbăvirea de necazuri şi împlinirea oricărei dorinţe

Așadar, Sfinte Preacuvioase Părinte Eftimie, ca cel ce în cer fiind neîncetat te rogi cu Preacurata Maică a lui Dumnezeu și cu toți sfinții pentru întărirea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, a bunilor conducători și a supușilor lor, ca să asculte de legile țării, pentru întărirea fraților și a tot clerul ortodox și cinul călugăresc și pentru mântuirea tuturor dreptcredincioșilor creștini din toată lumea, roagă-te și pentru noi ca să fim apărați de vrăjmașii văzuți și nevăzuți, fii rugător pentru noi către Domnul Dumnezeu.

Izbăvește-ne de toată ispita neașteptată și de muncile cele veșnice, ca să aflăm milă în ziua Înfricoșatei Judecăți și să ne învrednicim acelor nespuse bunătăți, privind și preamărind Lumina cea preadulce și desfățată a feței Preamilostivului Dumnezeu, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh în veci. Amin.