Calendar ortodox 20 mai 2022. Mii de românce îşi serbează onomastica în această zi

Anual, pe 20 mai, credincioşii o prăznuiesc pe Sfânta Lidia, considerată protectoarea familiei. Acesteia i te poți ruga pentru binele membrilor familiei, pentru întoarcerea pe calea cea dreaptă a celor rătăciţi, pentru vindecare trupească și sufletească.

19 mai 2022, 16:03
Calendar ortodox 20 mai 2022. Mii de românce îşi serbează onomastica în această zi
Sfânta Lidia. Sursa FOTO: Ziarul Lumina

Calendar ortodox 20 mai 2022. Tot azi este prăznuit şi Sfântul Mucenic Talaleu.

Sărbători religioase 20 mai 2022

Ortodoxe: Sfânta Lidia; Sfântul Mucenic Talaleu

Greco-catolice: Sf. m. Talaleu

Romano-catolice: Ss. Bernardin din Siena, pr. *; Lidia, ucenica sf. Paul

Calendar ortodox 20 mai 2022. Cine a fost Sfânta Lidia

Sfânta Lidia din Filipi este cunoscută drept prima creștină din Europa, scrie crestinortodox.ro. După ce Pavel predică mai multor femei adunate la un râu din apropierea cetății Filipi, Lidia, care era vânzătoare de porfiră, a început să creadă în Hristos și a mărturisit că vrea să devină creștină.

Citeste si Părintele Visarion Alexa explică iubirea autentică de Dumnezeu: „Avem tendinţa să-L transformăm în om de afaceri, în bancher, în medic sau în agent matrimonial”

Din Scriptură aflăm că „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14). Ea va primi botezul de la Sfântul Apostol Pavel, iar în casa ei se formează prima comunitate creștină europeană.

Rugăciunea scurtă a Sfintei Lidia pentru protejarea familiei și izbăvirea de orice necaz al familiei

Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filippi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filippi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte. Amin

Calendar ortodox 20 mai 2022. Sfântul Mucenic Talaleu

Sfântul Talaleu a trăit în vremea împăratului Numerian (283-284). Ajunge medic, tămăduind bolnavii fără plată. În momentul în care Îl mărturisește pe Hristos, judecătorul poruncește celor doi torționari, Alexandru și Asteriu, să-i perforeze genunchii și să-l atârne de un copac.

Citeste si Când trebuie și când nu să ne închinăm la icoanele din Biserică. Părintele Cleopa: „E păcat mare!”

Dumnezeu, prin purtarea Să de grijă, i-a orbit pe torționari, iar aceștia în loc să-l mutileze pe Talaleu, au găurit o scândură. Torţionarii au fost biciuiți crezându-se că greşeala lor a fost comisă în mod intenţionat. După această minune, cei doi au devenit creștini și au primit moartea prin tăierea capului. Şi Sfântul Talaleu a avut parte de aceeaşi soartă, decapitarea.