CALENDAR ORTODOX 2014: Ce sfânt sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2014: Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor, Anempodist, pomeniți în calendarul Bisericii Ortodoxe la 2 noiembrie, au trăit în Persia, în timpul împăratului Șapor II (310-379), cel care a declanșat o puternică prigoană împotriva creștinilor.

RomaniaTV.net
02 nov. 2014, 05:37
CALENDAR ORTODOX 2014: Ce sfânt sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2014: La început, regii Persiei au acordat libertate creștinismului în țara lor, însă o dată cu venirea la tron a Sfântului Împărat Constantin cel Mare (306-337) creștinismul a devenit religie ocrotită de statul roman, iar perșii au început să devină bănuitori, crezând că romanii vor prin mijlocirea religiei creștine să infiltreze spioni în persoana preoților sau a călugărilor.

Achindin, Pigasie și Anempodist erau slujitori la curtea împăratului, creștini, propovăduitori ai Evangheliei. Din această cauză au fost pârâți la împărat care a poruncit să fie prinși și aduși la judecată. Mărturisindu-și cu îndrăzneală credința în Dumnezeu și în Cel Răstignit, au fost supuși la chinuri. Prin răbdarea cu care suportau torturile, rămânând nevătămați până când au fost înecați în mare, au adus o mulțime de martori la credința creștină, printre aceștia numărându-se și unul dintre călăi, Aftonie, și sfetnicul împăratului, Elpidifor, scrie Agerpres.

Asupra acestora împăratul a pronunțat sentința de condamnare la moarte, fie prin tăierea capului — la cei mai mulți, printre care și Aftonie și Elpidifor — fie prin ardere de vii.