CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar. 

RomaniaTV.net
02 nov. 2015, 04:49
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Sărbători religioase 2 noiembrie

Ortodoxe 
Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist

Greco-catolice 
Sf. m. Achindin, Pegasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist

Romano-catolice 
Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor, Anempodist, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 2 noiembrie, au trăit în Persia, în timpul împăratului Șapor II (310-379), care a declanșat o puternică prigoană împotriva creștinilor.

Achindin, Pigasie și Anempodist erau slujitori la curtea împăratului, creștini, propovăduitori ai Evangheliei. Din această cauză au fost pârâți la împărat care a poruncit să fie prinși și aduși la judecată. Mărturisindu-și cu îndrăzneală credința în Hristos, au fost supuși la chinuri. Prin răbdarea cu care suportau torturile, rămânând nevătămați, i-au adus la credința creștină pe mulți dintre cei care asistau la chinul lor, printre aceștia numărându-se și unul dintre călăi, Aftonie, și sfetnicul împăratului, Elpidifor.

Însuși mama împăratului a mărturisit că este creștină, atunci când a fost adusă înaintea fiului său pentru a da mărturie asupra numelui pe care acesta îl purta.

Împăratul a fost asemuit de către cei trei mucenici cu diavolii pentru ferocitatea cu care chinuia oamenii. „Au, doară, diavol sunt eu?”, a întrebat mânios împăratul, iar Sfântul Mucenic Achindin a răspuns: „Și faptele tale și numele tău te arată a fi diavol, că lucrezi cele diavolești și numele tău se tâlcuiește — împăratul diavolilor…”. (Viețile Sfinților)

Asupra tuturor, împăratul a pronunțat sentința de condamnare la moarte, fie prin tăierea capului — la cei mai mulți, printre care și Aftonie și Elpidifor — fie prin ardere de vii.