Calendar ortodox 21 iunie 2021. Cine îşi serbează onomastica în această zi. Lăsatul Secului pentru postul Sfinţilor Petru şi Pavel

În această zi, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia. Tot astăzi este Lunea Sfântului Duh, dar şi Lăsatul Secului pentru postul Sfinţilor Petru şi Pavel. În această zi, este bine să rosteşti rugăciunea ”Împărate Ceresc” pentru a aduce Binele în viața ta.

20 iun. 2021, 12:49
Calendar ortodox 21 iunie 2021. Cine îşi serbează onomastica în această zi. Lăsatul Secului pentru postul Sfinţilor Petru şi Pavel
Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia; Lunea Sfântului Duh

Sărbători religioase 21 iunie 2021

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia; Lunea Sfântului Duh; Lăsatul Secului pentru postul Sfinţilor Petru şi Pavel

Greco-catolice: PREASFÂNTA TREIME. Sf. m. Iulian din Tars

Romano-catolice: Sf. Alois de Gonzaga, călug. **

Calendar ortodox 21 iunie 2021. Lunea Sfântului Duh

În a două zi după Duminică Pogorârii Sfântului Duh, în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, potrivit crestinortodox.ro.

Se pare că această denumire a fost dată sub influență catolică. La catolici, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh.

Citeste si Un semn divin a apărut pe cer în timpul înmormântării tânărului preot răpus de COVID la doar 34 de ani! Toți cei prezenți au rămas uimiți!

La sinodul II ecumenic, ținut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie, care afirma că Sfântul Duh este o „creatură”. Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl și „este împreună cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit„.

Calendar ortodox 21 iunie 2021. Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia

Sfântul Mucenic Iulian s-a născut într-o familie de nobili, potrivit crestinortodox.ro. A trăit în Tarsul Ciliciei în vremea lui Dioclețian. Sfântul Mucenic Iulian a primit moartea mucenicească la 18 ani. Persecutorii l-au torturat timp de un an încercând să-l facă să renunţa la credinţa în Hristos.

Aceștia au arestat-o pe mama lui, obligând-o să-și convingă fiul să se lepede de Hristos, dar ea l-a sfătuit să meargă la moarte cu nădejde și cu bucurie. Sfântul Mucenic Iulian a fost legat într-un sac, laolaltă cu mulţi șerpi veninoși, pe care l-au aruncat în mare.

Sfintele moaște ale Sfântului Mucenic Iulian au fost aduse de valuri la mal, iar credincioșii le-au găsit și le-au îngropat cu cinste la Alexandria, în anul 290. Moaștele au fost mutate după un timp în Antiohia.

Calendar ortodox 21 iunie 2021. Rugăciunea care se rostește azi, în Lunea Sfântului Duh

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin

Citeste si Preotul Constantin Necula ne îndeamnă la mântuire prin sacrificiu: „Să învăţăm din jerfa Mântuitorului. Generaţia actuală stă cam prost cu sacrificiul. Până şi un elastic după ureche i se pare prea greu de purtat”