Calendar ortodox 21 mai 2023. Cruce roşie. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Rugăciunea care te scoate din orice necaz

Anual, pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, apostolii creştinismului. În acetsă zi, este de mare folos să rosteşti o scurtă rugăciune către Sfinţii Împăraţi, rugăciune care te scoate din orice necaz.

20 mai 2023, 14:18
Calendar ortodox 21 mai 2023. Cruce roşie. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Rugăciunea care te scoate din orice necaz

Sărbători religioase 21 mai 2023

Ortodoxe: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Greco-catolice: SF. ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA

Romano-catolice: Ss. Cristofor Magallanes, pr. şi îns., m. *; Elena, mama împ. Constantin; Eugen de Mazenod, ep.

Calendar ortodox 21 mai 2023. Cine au fost Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. După moartea tatălui său, Constantin este proclamat împărat, dar acest lucru generează un conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, care voia să ocupe el tronul, potrivit crestinortodox.ro.

În ziua premergătoare luptei cu Maxentiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul care l-a îndemnat să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin urmează sfatul şi iese biruitor.

În anul 313, dă un decret prin care opreşte prigonirea creștinilor și, astfel, creștinismul devine religie permisă în imperiu. Religia creștină va deveni religie de stat, în vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395).

Tot Împăratului Constantin cel Mare i se datorează şi ziua de duminică liberă. Prin legea din 321, acesta a decis ca duminica să fie zi de odihnă în Imperiu. Împăratul Constantin a adoptat legi care interziceau adulterul și avortul, abandonarea copiilor nou născuți, răpirea copiilor și vinderea copiilor din motive de sărăcie.

De numele lui se leagă și Consiliul de la Niceea, în cadrul căruia s-a decis ca Paştele să fie sărbătorit în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.

Citeste si FELICITĂRI de Sfinții Constantin și Elena! Cele mai frumoase URĂRI pentru persoanele dragi care poartă numele Sfinților Împărați

Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veșnice a mamei sale. Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.

Calendar ortodox 21 mai 2023. Rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră, cu lacrimi vă rugăm: Daţi-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri; voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă.

Auziţi-ne şi pe noi acum, alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă şi vindecaţi neputinţele noastre, tămăduiţi bolile noastre, potoliţi răutatea noastră, izgoniţi pe vrăjmaşii noştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim; ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin.

Citeste si Părintele Vasile Ioana, despre regulile de conduită în biserică: „A venit o studentă și când s-a aplecat, nu s-a mai rugat nimeni”