CALENDAR ORTODOX 21 OCTOMBRIE 2020 Sfinţii Mărturisitori Ardeleni. Nicio rugăciune înălţată către ei cu credinţă nu rămâne fără răspuns

CALENDAR ORTODOX 21 OCTOMBRIE 2020 În această zi sunt prăznuiţi Sfinții Mărturisitori Ardeleni: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuş, și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel. Ei sunt grabnic ajutători şi făcători de minuni. Nicio rugăciune spusă cu credinţă nu rămâne fără răspuns.

RomaniaTV.net
20 oct. 2020, 16:04
CALENDAR ORTODOX 21 OCTOMBRIE 2020 Sfinţii Mărturisitori Ardeleni. Nicio rugăciune înălţată către ei cu credinţă nu rămâne fără răspuns

Sărbători religioase 21 octombrie 2020

Ortodoxe: Sfinţii Mărturisitori Ardeleni

Greco-catolice: Sf. cuv. Ilarion cel Mare. [Sf. Ursula]

Romano-catolice: Ss. Ursula şi îns., m.; Celina; Ilarion, abate

CALENDAR ORTODOX 21 OCTOMBRIE 2020. Cine au fost Sfinţii Mărturisitori Ardeleni

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuş, canonizați în 1955, și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel, canonizați în 1992. Aceştia au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice, scrie crestinortodox.ro

Visarion Sarai s-a născut în anul 1714 și a primit la botez numele Nicolae. S-a călugărit în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava. În 1742 ajunge la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 vine în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei. Este arestat pe 26 aprile 1744 de autoritățile imperiale și supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck și Raab, iar în cele din urmă la celebra închisoare Kufstein din Munții Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Sofronie de la Cioara a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, s-a călugărit la Mănăstirea Cozia. A condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona acțiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Românești. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. Nu se cunoaşte data trecerii la cele veşnice şi nici locul unde s-a întâmplat aceasta. Se crede că a murit fie la Mănăstirea Vierosi, fie la Mănăstirea Robaia.

Nicolae Oprea Miclăuş – originar din Săliştea Sibiului, satul Tilișca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plângerile românilor, în 1748, 1749 și 1752. În memoriile prezentate, aceștia cereau libertatea credinței ortodoxe și episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena și dus în închisoarea de la Custeni, unde a și murit ca mărturisitor pentru Ortodoxie.

Citeste si Moment istoric! Rugăciune comună a liderilor celor mai mari religii ale lumii pentru victimele pandemiei

Ioan din Galeș i-a înmânat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care să-l adreseze Curții din Viena și s-a aflat în fruntea mișcării de apărare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate și a strâns semnături prin care credincioșii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credința ortodoxă. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge în închisoarea de la Deva, apoi la Graz și în final la Kufstein. Preotul Ioan a murit după anul 1780, de când datează ultima știre despre el.

Moise Macinic – pentru că a luptat împotriva uniaţiei, a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întrețină din munca brațelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclăuş. L-a însoțit pe acesta în călătoriile sale la Viena și a fost arestat împreună cu Miclăuş. A murit în închisoarea de la Kufstein.

CALENDAR ORTODOX 21 OCTOMBRIE 2020. Rugăciune către Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea

Prea aleșilor Sfinți Mărturisitori, Visarioane, Sofronie și Oprea, cu inima smerită și cu grai de laudă, cutezăm a preamări pe Hristos-Dumnezeu, Cel ce v-a arătat pe voi preafericiți mărturisitori ai dreptei credințe, mărirea Bisericii noastre. Și plecând genunchii, cu umilință și negrăită dragoste, rugăciune înalțăm vouă, celor ce ați pus mai presus de toate cele vremelnice, credința cea strămoșească.

Căci tu, Cuvioase Visarioane, prealuminate, te-ai coborât ca un arhanghel, cu glas de trâmbiță dumnezeiască, în mijlocul credincioșilor, întărindu-i în dreapta credință și viața ți-ai dat-o pentru Hristos. Și tu, Cuvioase Sofronie, neînfricat ai înfruntat temnița și prigonirile pentru Hristos, călăuzind turma cea binecredincioasă din Transilvania pe căile mântuirii și îndrumând Biserica Domnului Hristos pe calea cea dreaptă.

Iar tu, Mucenice Oprea, cel prea osârduitor, iubind mai mult legea cea neschimbată a lui Hristos decât pe ai tăi și decât însăși viața ta, sufletul ți-ai pus pentru dreapta credință. De aceea, voi toți, care ați odrăslit din Biserica Ortodoxă transilvaneană și care acum vă bucurați de cinstirea mucenicilor și a mărturisitorilor lui Hristos, primiți rugăciunile noastre și mijlociți pentru noi, înaintea Bunului și Milostivului Dumnezeu, Celui în Treime preamărit!

Ocrotiți cu rugăciunile voastre turma cea dreptmăritoare, care vă cinstește ca pe niște stâlpi neclintiți ai dreptei credințe. Rugați-vă Domnului, ca să întărească dragostea și unitatea de credință dintre frați, să reverse harul păcii în inimile tuturor, să ferească turma credincioșilor de toată reaua întâmplare, ca într-un glas și un suflet să preamărim pe Cel ce este Dătătorul tuturor darurilor și Mântuitorul nostru.

Privegheați și vă rugați pentru noi că izbăviți fiind prin mijlocirile voastre, de cursele celui rău, să ducem lupta cea bună a minții în toate clipele vieții noastre și să fim neclintiți în dreapta credință a moșilor și stramosilor noștri. Bucurându-ne de dumnezeiasca mărire la care v-ați înălțat și rugându-ne vouă, ca să fiți mijlocitori înaintea tronului Celui de sus, preamărim pentru toate, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, zicând: slava Ție, Dumnezeule Cel mare și minunat întru sfinții Tăi în vecii vecilor, Amin!


loading...
Partenerii noștri