Calendar ortodox 21 octombrie 2021. Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Rugăciune pentru aducerea înapoi a celor înstrăinaţi

În această zi, sunt prăznuiţi Sfinții Mărturisitori Ardeleni - Visarion Sarai, Sofronie, Oprea Miclăuş, preoții Ioan din Galeș și Moise Măcinic - care au luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice. Rosteşte, azi, rugăciunea pentru aducerea înapoi a celor care s-au înstrăinat.

21 oct. 2021, 00:31
Calendar ortodox 21 octombrie 2021. Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Rugăciune pentru aducerea înapoi a celor înstrăinaţi

Sărbători religioase 21 octombrie 2021

Ortodoxe: Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Greco-catolice: Sf. cuv. Ilarion cel Mare; [Sf. Ursula]

Romano-catolice: Ss. Ursula şi îns., m.; Celina; Ilarion, abate

Calendar ortodox 21 octombrie 2021. Cine au fost Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuş, canonizați în 1955, și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel, canonizați în 1992. Toţi aceştia au luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice.

Visarion Sarai s-a născut în anul 1714 și s-a călugărit 24 de ani mai târziu la Mănăstirea Sfântul Sava, scrie crestinortodox.ro. În 1742 ajunge la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 vine în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

Este arestat de autoritățile imperiale, este trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck și Raab, iar în cele din urmă la celebra închisoare Kufstein din Munții Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Sofronie de la Cioara a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, s-a călugărit la Mănăstirea Cozia. A condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona acțiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Românești. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. A murit la o dată care a rămas necunoscută. Nici locul exact unde a murit nu se cunoaşte, fie la Mănăstirea Vierosi, fie la Mănăstirea Robaia.

Citeste si Episcopul Huşilor le cere românilor să respecte măsurile de protecţie: „Este absolut necesar să conştientizăm pericolele reale ale pandemiei”

Nicolae Oprea Miclăuş, originar din Săliştea Sibiului, satul Tilişca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plângerile românilor, în 1748, 1749 și 1752. În memoriile prezentate, aceștia cereau libertatea credinței ortodoxe și episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena și dus în închisoarea de la Custeni, unde a și murit.

Ioan din Galeș s-a aflat în fruntea mișcării de apărare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate și a strâns semnături prin care credincioșii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credința ortodoxă. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge în închisoarea de la Deva, apoi la Graz și în final la Kufstein. Nu se cunoaşte cu exactitate anul morţii, dar a murit după anul 1780, de când datează ultima știre despre el.

Moise Măcinic a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni, pentru că a luptat împotriva uniaţiei. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întrețină din munca brațelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclăuş pe care l-a însoțit în călătoriile sale la Viena. A fost arestat împreună cu Miclăuş şi a murit în închisoarea de la Kufstein.

Calendar ortodox 21 octombrie 2021. Rugăciune către Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea

Prea aleșilor Sfinți Mărturisitori, Visarioane, Sofronie și Oprea, cu inima smerită și cu grai de laudă, cutezăm a preamări pe Hristos-Dumnezeu, Cel ce v-a arătat pe voi preafericiți mărturisitori ai dreptei credințe, mărirea Bisericii noastre. Și plecând genunchii, cu umilință și negrăită dragoste, rugăciune înalțăm vouă, celor ce ați pus mai presus de toate cele vremelnice, credința cea strămoșească.

Căci tu, Cuvioase Visarioane, prealuminate, te-ai coborât ca un arhanghel, cu glas de trâmbiță dumnezeiască, în mijlocul credincioșilor, întărindu-i în dreapta credință și viața ți-ai dat-o pentru Hristos. Și tu, Cuvioase Sofronie, neînfricat ai înfruntat temnița și prigonirile pentru Hristos, călăuzind turma cea binecredincioasă din Transilvania pe căile mântuirii și îndrumând Biserica Domnului Hristos pe calea cea dreaptă.

Iar tu, Mucenice Oprea, cel prea osârduitor, iubind mai mult legea cea neschimbată a lui Hristos decât pe ai tăi și decât însăși viața ta, sufletul ți-ai pus pentru dreapta credință.

De aceea, voi toți, care ați odrăslit din Biserica Ortodoxă transilvaneană și care acum vă bucurați de cinstirea mucenicilor și a mărturisitorilor lui Hristos, primiți rugăciunile noastre și mijlociți pentru noi, înaintea Bunului și Milostivului Dumnezeu, Celui în Treime preamărit! Ocrotiți cu rugăciunile voastre turma cea dreptmăritoare, care vă cinstește ca pe niște stâlpi neclintiți ai dreptei credințe.

Rugați-vă Domnului, ca să întărească dragostea și unitatea de credință dintre frați, să reverse harul păcii în inimile tuturor, să ferească turma credincioșilor de toată reaua întâmplare, ca într-un glas și un suflet să preamărim pe Cel ce este Dătătorul tuturor darurilor și Mântuitorul nostru. Privegheați și vă rugați pentru noi că izbăviți fiind prin mijlocirile voastre, de cursele celui rău, să ducem lupta cea bună a minții în toate clipele vieții noastre și să fim neclintiți în dreapta credință a moșilor și stramosilor noștri.

Bucurându-ne de dumnezeiasca mărire la care v-ați înălțat și rugându-ne vouă, ca să fiți mijlocitori înaintea tronului Celui de sus, preamărim pentru toate, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, zicând: slava Ție, Dumnezeule Cel mare și minunat întru sfinții Tăi în vecii vecilor, Amin!

Citeste si Preotul Liviu Galaction Munteanu, martir al temniţelor comuniste, va fi canonizat. Scriitorul Dan Ciachir: „Prin jertfa lor, preoţii martiri ar trebui puşi înaintea părintelui Arsenie Boca”


loading...