Calendar ortodox 22 ianuarie 2022. Sfântul Apostol Timotei face minuni pentru cei copleşiţi de necazuri. Ce rugăciune trebuie să rosteşti azi

În această zi, este prăznuit Sfântul Apostol Timotei, mare făcător de minuni. Rugăciunea Sfântului Timotei este mai puternică dacă este rostită în ziua praznicului şi este grabnic ajutătoare pentru cel aflat la necaz.

21 ian. 2022, 12:11
Calendar ortodox 22 ianuarie 2022. Sfântul Apostol Timotei face minuni pentru cei copleşiţi de necazuri. Ce rugăciune trebuie să rosteşti azi
Sfântul Apostol Timotei. FOTO: Ziarul Lumina

Sărbători religioase 22 ianuarie 2022

Ortodoxe: Sfântul Apostol Timotei

Greco-catolice: Sf. ap. Timotei; Sf. m. Anastasie Persanul

Romano-catolice: Sf. Vincențiu, diacon m. *; Fer. Laura, m.

Calendar ortodox 22 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Apostol Timotei

Sfântul Apostol Timotei s-a născut din tată păgân elin și din mamă de neam evreu, potrivit crestinortodox.ro. El a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. În Listra, de unde era originar Timotei, erau cinstiți în mod deosebit zeii păgâni Zeus și Hermes.

În Listra, Sfântul Apostol Pavel vindecă un șchiop din pântecele maicii sale. Mama lui Timotei îl găzduiește în casa sa și-l dăruiește pe fiul ei lui Pavel pentru binecuvântarea adusă în cetatea ei. De atunci, Timotei l-a însoțit pe acesta în multe călătorii misionare.

După ce Sfântul Evanghelist Ioan este alungat de împăratul Domițian în insula Patmos, Sfântul Apostol Timotei ajunge episcop în locul acestuia. Pătimirea sa este legată de o sărbătoare în cinstea zeilor. Exista obiceiul ca închinătorii la idoli să poarte măști și să omoare persoanele pe care le întâlneau pe străzi aduncând, astfel, jertfă zeilor.

Citeste si Povestea tulburătoare a crucii pe care părintele Constantin Necula o poartă pe piept: „Avem datoria de a face din toate Anele şi Anuţele un altar, altfel pierim”

În timpul acestui obicei, Timotei iese cu îndrăzneala în față acestora și Îl mărturisește pe Hristos. Urmare a acestei mărturisiri, este bătut până când îşi dă duhul. Este îngropat în locul numit Pion. Din porunca împăratului Constantiu (337-361), moaștele sale sunt duse în biserica „Sfinții Apostoli” din Constantinopol, alături de cele ale Apostolilor Luca și Andrei.

Calendar ortodox 22 ianuarie 2022. Rugăciunea către Sfântul Timotei rostită azi face minuni pentru cei necăjiţi

Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiinţă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Răscolirile patimilor şi întunericul necunoştinţei risipeşte-le, prin rugăciunile tale, fericite, cu darul cel luminos al nepătimirii, ca să te laud acum, după vrednicie, slujitorule al celor Dumnezeieşti.

Cunoscătorul Cel de mai înainte şi Dumnezeu, Cel Ce cu înţeleaptă purtare de grijă se îngrijeşte de toate nevoile noastre, văzând frumuseţea cugetului tău, Sfinte Apostole Timotei, te-a învrednicit a fi împreună slujitor cu Dumneze­ieştii Apostoli.

Plin fiind, preaînţelepte şi curat îndestulat de Raza Cea Începătoare de Lumină a Strălucirii Dumnezeieşti, Celei în Trei Sori, izbăveşte, fericite, din întunericul păcatelor, pe cei ce te laudă, preacinstite slujitor al celor sfinte. Amin.

Citeste si Părintele Visarion Alexa, dezvăluire despre Patriarhul Daniel: „M-a chemat și mi-a spus ferm: Ca să înțelegi ce înseamnă o virgulă, duminică nu mai slujești Sfânta Liturghie”