Calendar ortodox 22 mai 2023. Cine îşi serbează onomastica în această zi

În această zi, este prăznuită Sfânta Muceniţă Sofia, doctoriţa făcătoare de minuni. Toţi cei împovăraţi de boli trupeşti îşi pot găsi vindecarea prin rugăciunea înălţată către această sfântă. Rugăciunea este mai puternică dacă este spusă chiar în ziua praznicului.

21 mai 2023, 16:50
Calendar ortodox 22 mai 2023. Cine îşi serbează onomastica în această zi
Sfânta Muceniţă Sofia şi cele trei fiice

Sărbători religioase 22 mai 2023

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Vasilisc; Sfânta Muceniţă Sofia, doctoriţa

Greco-catolice: Sf. m. Vasilisc; [Sf. Rita de Cascia]

Romano-catolice: Ss. Rita din Cascia, călug. *; Emil, m.

Calendar ortodox 22 mai 2023. Cine a fost Sfânta Muceniţă Sofia

Despre Sfânta Muceniţă Sofia nu există multe informaţii. Se ştie cu certitudine că era doctoriţă şi că cei împovăraţi de boli trupeşti alergau la ea cu mare credinţă, găsindu-şi vindecarea, potrivit crestinortodox.ro. Pentru că iubirea pentru Iisus a fost mai puternică decât iubirea pentru propria-i viaţă, Sfintei Sofia i s-a tăiat capul.

Calendar ortodox 22 mai 2023. Rugăciune către Sfânta Muceniţă Sofia pentru eliberarea de ispite şi patimi

O, Sfântă Muceniţă Sofia, ceea ce eşti icoană a doctorilor credincioşi şi liman de rugăciune al fecioarelor smerite ce se ostenesc a se împodobi cu a virtuţilor cunună pentru Mirele Hristos, caută dintru înălţimile cereşti şi spre noi, cei covârşiţi de neputinţe.

Durerile trupurilor noastre cercetează-le cu darul tău şi alungă de la noi toate săgeţile ispitelor. Întăreşte mintea noastră pe piatra pocăinţei când valurile gândurilor rele caută să ne doboare. Ca ceea ce ţi-ai umplut cămara inimii cu tămâia rugăciunii cu adierile darurilor Cuvântului înfrumuseţează şi inima noastră prin miresmele înţelepciunii cereşti.

Mărturisim Sfântă, înaintea ta şi înaintea lui Dumnezeu că nu ne îngrijim deloc de cămara sufletelor noastre, petrecând noi pururea întru lenevire şi umplându-ne de mirosul greu al patimilor. Mintea ne este pururea rănită de sabia gândurilor rele prin nepurtarea noastră de grijă, dar ca una ce întru înţelepciune ai primit tăierea sabiei, taie toate cugetele noastre osânditoare şi ne trage la limanul pocăinţei.

Citeste si FOTO: Fabulos, premieră pentru BOR! El este preotul „trendsetter”. Și-a făcut o poză de influencer pe Instagram

Haina cea de nuntă nu am curăţit-o în ploaia lacrimilor pocăinţei şi împietrirea de fiecare zi a inimii noastre ne pricinuieşte nouă grea osândă. Deci, cum vom scăpa de a Domnului dreaptă judecată? De aceea, la rugăciunea ta alergăm, ca să ne faci dreptate în lupta noastră cu trupul, cu lumea şi cu diavolul. Tu cu nevoinţa postirii te-ai ridicat la înălţimile cereşti, dar noi, robiţi poftelor trupeşti, suntem lipsiţi de cugetarea cea plăcută Domnului. Căci cu ce păcate nu am stricat casa sufletului nostru?

Puţina agoniseală de fapte bune ne este furată cu uşurinţă de slava deşartă şi de mândrie. Lipsa iubirii de aproapele ne face pe noi să alunecăm uşor în groapa mâniei. Zidurile împietririi ce înconjoară inima noastră nu lasă loc razei gândului dumnezeiesc. Cu săgeţile cuvintelor noastre de osândire doborâm cinstea aproapelui şi cu nepurtarea de grijă de mântuire, cea din fiecare ceas, ne lipsim noi de cugetarea cea îngerească.

Citeste si Amenzi pentru înmormântare. Preoţii care oficiază slujbe de înmormântare pentru enoriaşi din afara parohiei vor fi amendaţi drastic

Pentru aceasta, pe tine te punem chezăşuitoare pentru iertarea păcatelor noastre. Deci, nu ne uita pe noi, netrebnicii rugătorii tăi, ci cu doctoria rugăciunii tale vindecă patimile noastre sufleteşti şi trupeşti, ca să te mărim totdeauna cu laudă, iar Făcătorului şi Purtătorului nostru de grijă să-i aducem totdeauna slavă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.