Calendar ortodox 23 ianuarie 2022. Sfântul Clement de Ancira, ocrotitorul celor năpăstuiți. Rugăciunea care te scapă de necazuri

În această zi, este prăznuit Sfântul Mucenic Clement, ocrotitorul copiilor orfani şi al celor năpăstuiţi. Rostită azi, rugăciunea către Sfântul Clement te scapă de necazuri.

22 ian. 2022, 10:51
Calendar ortodox 23 ianuarie 2022. Sfântul Clement de Ancira, ocrotitorul celor năpăstuiți. Rugăciunea care te scapă de necazuri
Sfântul Clement, episcopul Ancirei. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 23 ianuarie 2022

Ortodoxe: Sfântul Clement de Ancira

Greco-catolice: Sf. m. Clement și Agatanghel

Romano-catolice: Ss. Emerenţiana, fc. m.; Ildefons, ep.

Calendar ortodox 23 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Clement de Ancira

Sfântul Clement de Ancira a trăit în localitatea Ancira din Galiția, în vremea împăratului Valerian (253-259), potrivit crestinortodox.ro. S-a născut într-o familie obișnuită, mama lui fiind cea care l-a învățat iubirea de Hristos. Tatăl lui era necredincios și a murit încă de când copilul era foarte mic.

Mama lui Clement a murit și ea când Clement era încă mic. La 12 ani, Sfântul Clement îmbracă haina monahală și își însușește nevoințele de fiecare zi ale călugărilor. După doar opt ani de monahism și îndelungate nevoințe, este ales episcop.

Sfântul Clement a pătimit mult de pe urma conducătorilor păgâni ai vremii, printre care împărații Dioclețian și Maximian, și guvernatorii Dometian, Agripin, Cumvrichiu, Dometiu, Saverdot, Maxim, Afrodisiu, Lucius și Alexandru.

Sub împăratul Dioclețian, a pătimit cele mai cumplite chinuri. Împăratul a pus în jurul sfântului multe feluri de materii amăgitoare și înfiorătoare – de o parte argint și aur mult, scrisori împărăteșți, care dădeau mucenicului mari dregătorii, haine scumpe, bogății uriașe -, iar de altă parte unelte de chinuiri: mâini de fier și unghii, paturi de fier, brice ascuțite, cărbuni aprinși, coifuri înfocate, țepi, roți, lanțuri grele.

Citeste si Preotul Cristian Pomohaci, confesiuni tulburătoare despre momentul în care şi-a descoperit menirea: „Îmi era ciudă că nu mă ia în braţe părintele Vălean. Noaptea, L-am visat pe Hristos care m-a luat pe după umeri”

Diocleţian i-a arătat lui Clement bogăţiile şi i-a spus că toate vor fi ale lui dacă se va închina zeilor. Însă Sfântul a refuzat şi după nenumărate chinuri s-a înălţat la Ceruri.

Calendar ortodox 23 ianuarie 2022. Rugăciune către Sfântul Mucenic Clement pentru izbăvirea de chinuri

O, Sfinte Sfințite Mare Mucenice Clement, mult pătimitorule de chinuri amare, înfocatule mărturisitor al Preaslăvitului nume al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cel ce cu neînfricoșată inimă și cu minte mult iubitoare de Hristos cu mare dorire ai alergat pe drumul desăvârșirii, prin suferirea groaznicelor și nemaiauzitelor chinuri, primit-ai numele de Clement, care mlădiță de vie se tâlcuiește.

Căci precum via se taie și se curăță la vreme și mai multe roade aduce, așa și mult chinuitul tău trup, de mulți tirani tăindu-se și strujindu-se, plin de duhovnicești struguri se arată. Prin îndelunga răbdare a nesuferitelor chinuri pe mulți din întunericul necredinței la adevăratul Dumnezeu i-ai adus și fii ai luminii făcându-i, în buciumul viei lui Hristos i-ai arătat și cu roadele vredniciei în credință pe Stăpânul viei L-ai bucurat.

Acestea și noi, păcătoșii înțelegându-le, cu multă umilință și dragoste cădem către tine, mare mucenice și mult pătimitorule, rugându-te să ne fii ajutător către Înduratul Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, ca și via sufletelor noastre cea sălbatică și neroditoare să o curețe și să o desăvârșească cu al Său har, spre a aduce însutit roadele dreptății și ale sfințeniei întru slava Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh I se cuvine slava, cinstea și închinăciunea în vecii vecilor. Amin.

Citeste si Părintele Constantin Necula, despre cum trebuie înţelese minunile: „Rezistența unui bătrân la COVID ni se pare mai interesantă decât rezistența unui tânăr la COVID. Există o limită de la care minunea devine vizibilă”


loading...
Partenerii noștri