CALENDAR ORTODOX 24 APRILIE 2018: Ce sfinţi sunt prăznuiţi marţi

CALENDAR ORTODOX 24 APRILIE 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei de 24 aprilie 2018.

RomaniaTV.net
23 apr. 2018, 13:16
CALENDAR ORTODOX 24 APRILIE 2018: Ce sfinţi sunt prăznuiţi marţi

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ştefan şi Sava Brancovici, mitropoliţii Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureş; Sf. Mc. Pasicrat şi Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Taumaturga

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m.; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug.

Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ştefan şi Sava Brancovici, mitropoliţii Transilvaniei, sunt pomeniţi de Biserica Ortodoxă Română în ziua de 24 aprilie.

Sfântul Ierarh Ilie Iorest s-a născut în jurul anului 1600, în Transilvania. A intrat în obştea Mănăstirii Putna, călugărindu-se sub numele de Iorest.

După moartea mitropolitului Ghenadie al Ardealului, a fost ales întâistătător al bisericii din Transilvania, primind hirotonia ca arhiereu în anul 1641 de la mitropolitul Ţării Româneşti.

Ca mitropolit, a retipărit la Alba lulia (1641) Evanghelia cu învăţătură a diaconului Coresi (din 1580 – 1581).

A fost înlăturat din scaun şi întemniţat în februarie 1643, din dispoziţia principelului Gheorghe Rakoczi I, pentru că n-a acceptat acţiunea de calvinizare a românilor. După ce a fost eliberat, Sfântul Ierarh Ilie Iorest s-a retras la Mănăstirea Putna, unde a şi murit la 12 martie 1678.

După mitropolitul Ilie a fost ales Simion Ştefan, care este şi el pomenit astăzi. Acesta a tipărit Noul Testament de la Alba Iulia cu o prefaţă a sa şi a pus problema unităţii limbii române.

În scaunul mitropolitan de la Alba Iulia a urmat Sava Brancovici, care s-a născut în jurul anului 1620, în Ineu. În 1656 a fost ales în scaunul vacant de mitropolit al Transilvaniei, primind hirotonia în Ţara Românească, la Târgovişte.

Deşi îndelungată, păstoria lui ca mitropolit a fost tulburată de propaganda calvină pe care încercau să o desfăşoare printre românii ortodocşi principii maghiari calvini. Cu toate acestea, mitropolitul a luptat permanent pentru întărirea credinţei ortodoxe. Printre altele, în 1675 a convocat un sobor de preoţi şi protopopi, luând măsuri cu privire la întărirea vieţii religios-morale a preoţilor şi credincioşilor români din Transilvania (datoria preoţilor de a predica şi sluji în româneşte, măsuri privind disciplina, învăţarea de către credincioşi a Crezului şi a poruncilor bisericeşti).

În urma unui proces la Alba Iulia, mitropolitul Sava Brancovici a fost depus din treapta arhierească în 1680 şi aruncat în închisoare. A trecut la cele veşnice în 1683