Calendar ortodox 24 februarie 2021. Cruce neagră. Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Rugăciune puternică pentru linişte în familie

În această zi, sărbătorim întâia și a două aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Este bine să rosteşti rugăciunea pentru linişte în familie, mai cu seamă dacă te confrunţi cu neînţelegeri cu partenerul de viaţă sau dacă acesta a apucat-o pe căi greşite.

23 feb. 2021, 22:00
Calendar ortodox 24 februarie 2021. Cruce neagră. Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Rugăciune puternică pentru linişte în familie
Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Sărbători religioase 24 februarie 2021

Ortodoxe: Întâia și a două aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Greco-catolice: Întâia și a doua găsire a capului Sf. Ioan Botezătorul. Harți

Romano-catolice: Fer. Marcu de Marconi, pr. R.

Calendar ortodox 24 februarie 2021. Întâia și a două aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei, potrivit crestinortodox.ro. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. Urându-l de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezatorului ca răsplată.

Pentru că se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia. Capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa , la mare adâncime.

Potrivit tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap. După un timp, un proprietar bogat credincios a renunţat la poziția socială și la averi şi s-a făcut monah luându-și numele de Inochentie. Ca monah, şi-a găsit sălaş chiar în locul unde se afla îngropat capul lui Ioan Botezătorul. Dorind să-și zidească o chilie, el a săpat adânc și a descoperit un vas de pământ în care se află un cap, ce prin descoperire dumnezeiască a aflat că este al lui Ioan Botezătorul. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaște, apoi le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.

Citeste si Preotul Eugen Tănăsescu spune ce a discutat Patriarhul Daniel cu preşedintele Klaus Iohannis: „Nu vă aşteptaţi la ceva bun”

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a rămas aici până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când, prin doi monahi, a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Emesei l-a așezat în biserica din această cetate. Aceasta este socotită a două aflare a cinstitului cap al Botezătorului.

În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.

În timpul cruciadelor, latinii au luat din Constantinopol, în anul 1204, o parte din capul Sfântului Ioan Boteazatorul și l-au dus în Franța, așezându-l într-o biserica din Amiens, unde se află și astăzi.

Calendar ortodox 24 februarie 2021. Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul pentru linişte în familie

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin’

Citeste si Preotul Dan Damaschin, binefăcătorul sărmanilor: „Copiii nu ştiu de vaccinuri. Ştiu de foame şi de frig”