Calendar ortodox 24 iunie 2022. Cruce roşie. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, ziua în care cerurile se deschid şi rugăciunile sunt ascultate

În această zi, prăznuim una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Rosteşte azi rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul care te apără de răzbunarea vrăjmaşilor şi de pagubă.

23 iun. 2022, 17:20
Calendar ortodox 24 iunie 2022. Cruce roşie. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, ziua în care cerurile se deschid şi rugăciunile sunt ascultate
Naşterea Sf Ioan Botezătorul

Sărbători religioase 24 iunie 2022

Ortodoxe: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Greco-catolice: NAȘTEREA SF. PF. IOAN BOTEZĂTORUL (Sânzienele)

Romano-catolice: † NAŞTEREA SF. IOAN BOTEZĂTORUL

Calendar ortodox 24 iunie 2022. Semnificaţia Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, potrivit crestinortodox.ro. Nașterea sa a avut loc cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus şi a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a crezut în ce i-a prevestit îngerul Gavriil, Zaharia a rămas mut până la botezul fiului său.

Ioan a dus o viață de aspre nevoințe în pustie, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. El nu doar a predicat mulţimilor, dar L-a şi descoperit lumii pe Mesia ca Fiu al lui Dumnezeu. Cei care se pocăiau erau botezați în Iordan. Sfântul Ioan boteza cu apă spre pocăință, urmând ca Mesia, a cărui venire o pregătea, să boteze cu Duh Sfânt.

Citeste si Sânziene 2022. Tradiţii şi superstiţii. Ritualul pe care trebuie să-l facă fetele care vor să-şi găsească sufletul-pereche

La un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și îi plăcuse lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezatorului drept răsplată.

Sfântul Ioan a fost înmormântat în Samaria. Rufinus și Teodoret au afirmat că, în vremea împăratului Iulian Apostatul, în anul 362, mormântul Sfântului Ioan a fost profanat și o parte din sfintele sale moaște au fost arse. Restul au fost duse în Ierusalim și apoi în Alexandria. Capul acestuia a fost îngropat separat în fortăreața Machaerus ori chiar în palatul lui Irod din Ierusalim. Astăzi, capul Sfântului se află la Roma.

Calendar ortodox 24 iunie 2022. Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

Citeste si Noaptea de Sânziene 2022, perioada în care cerurile se deschid. Ce este bine să faci ca să-ţi vezi dorinţele împlinite