Sânziene 2022. Tradiţii şi superstiţii. Ritualul pe care trebuie să-l facă fetele care vor să-şi găsească sufletul-pereche

Anual, pe 24 iunie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În popor, sărbătoarea mai poartă numele Drăgaică sau Sânziene.

23 iun. 2022, 17:00
Sânziene 2022. Tradiţii şi superstiţii. Ritualul pe care trebuie să-l facă fetele care vor să-şi găsească sufletul-pereche

Sânziene 2022. Sânzienele sunt considerate, în popor, fiinţe frumoase de sex feminin, care umblă prin păduri şi pe câmpuri nebătute de picior de om. Se spune că în noaptea de 23 spre 24 iunie, Sânzienele cântă şi dansează, aduc fertilitate femeilor şi animalelor şi tămăduiesc bolile. Spre deosebire de Rusalii, care sunt considerate fiinţe rele, Sânzienele sunt bune.

Sânziene 2022. Ritualul pe care trebuie să-l facă fetele care vor să se mărite

În ziua de Sânziene, fetele care vor să îşi viseze ursitul culeg flori şi le pun seara sub pernă. Iar cele care vor să afle dacă se mărită în vara care începe fac coroniţe de flori pe care le lasă în grădină peste noapte. Dacă dimineaţa acestea sunt acoperite de rouă, atunci sigur se vor căsători în cursul acestui an. Florile culese de Sânziene trebuie să fie culese în zorii zilei, înainte ca roua să se ridice, însă nu trebuie să fie smulse ci tăiate dintr-o singură mişcare.

Coroniţele de flori în ziua de Sânziene sunt ţinute la capul patului de fete pentru a fi protejate de spiritele rele, dar şi pentru a avea vise frumoase tot anul.

Tot în noaptea de Sânziene, fetele își puneau sub pernă flori de sânziene pentru a-și visa ursitul. În unele zone ale țării, fetele agățau coronițele în diferite locuri și, dacă a doua zi le găseau pline de rouă, era semn că se vor mărita în vara care urma să înceapă. Exista și obiceiul ca florile împletite în cununi să fie duse în ocolul vitelor, unde, cu ochii închiși, să fie date spre mâncare vitelor. Se credea că, după cum va arăta vita venită să mănânce cununa, așa va fi și viitorul soț!

Citeste si Noaptea de Sânziene 2022, perioada în care cerurile se deschid. Ce este bine să faci ca să-ţi vezi dorinţele împlinite

Sânziene 2022. Cum te pedepsesc Sânzienele dacă nu le respecţi sărbătoarea

În această zi, sunt interzise activităţile gospodăreşti. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curăţenie. Sânzienele pot fi aducătoare de rele dacă oamenii nu le respectă sărbătoarea şi aleg să muncească. În acest caz, aceste fiinţe stârnesc vijelii și lasă câmpul fără rod și florile fără leac, iar cine munceşte câmpul sau în gospodărie în această zi poate fi trăsnit de fulger.

Citeste si Noaptea de Sânziene 2022, perioada în care cerurile se deschid. Ce este bine să faci ca să-ţi vezi dorinţele împlinite

În dimineaţa zilei de 24 iunie,  se joacă Drăgaica. Un grup de fete dintre care una este îmbrăcată precum o mireasă şi împodobită cu spice de grâu porneşte pe uliţe şi pe ogoare, cântând şi dansând. Alaiul Drăgaicei fereşte roadele de stricăciuni.

Cei în vârstă aruncau coronițe peste casă, pentru a afla când vor muri. Se credea că atunci când coronița va cădea de pe acoperiș, moartea este aproape.

De Sânziene are loc şi Amuţirea Cucului. Se spune că Sânzienele fac cucul să tacă, iar dacă acesta nu mai cântă înainte de această sărbătoare înseamnă că vine o vară secetoasă.

Citeste si DAR NUNTĂ 2022. Cum refuzi politicos dacă nu vrei să mergi la nuntă. Cu aceste replici, riscul ca mirii să se supere este minim