Calendar ortodox 25 aprilie 2024. Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Evanghelist Marcu. Rugăciunea către Sfântul Apostol Marcu pentru iertare de greșeli, sănătate și vindecare

Pe 25 aprilie, Biserica Ortodoxă îi amintește pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi pe Sf Apostol şi Evanghelist Marcu. Rugăciunea rostită către Sfântul Apostol Marcu aduce vindecare grabnică.
Alina Costache
24 apr. 2024, 13:27
Calendar ortodox 25 aprilie 2024. Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Evanghelist Marcu. Rugăciunea către Sfântul Apostol Marcu pentru iertare de greșeli, sănătate și vindecare

Sărbători religioase 25 aprilie 2024

Ortodoxe: Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului; Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu

Greco-catolice: Sf. ap. și ev. Marcu

Romano-catolice: Sf. Marcu

Calendar ortodox 25 aprilie 2024. Cine a fost Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 în localitatea Poltava din Ucraina. Vine în Țara Românească într-o perioadă în care viața bisericească și culturală a Țării Românești era la apogeu şi intră în obștea Mănăstirii Dălhăuţi, în apropierea orașului Focșani, unde rămâne 20 de ani. Aici este hirotonit preot și la scurt timp numit stareț, scrie crestinortodox.ro

Sfântul Vasile adună în jurul său o obște de peste 40 de călugări sihaștri, pe care îi deprinde cu ascultarea, smerenia, tăcerea și cu rugăciunea minții. Astfel, starețul Vasile face din obștea sa o adevărată școală de trăire isihastă. După ce înființează câteva mănăstiri în Buzău și Vrancea, se stabilește la Mănăstirea Poiana Mărului.

De numele Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului se leagă existența isihasmului românesc, adică practicarea rugăciunii minții. A trecut la cele veșnice la 25 aprilie 1767.

Citeste si Maica Antonia din Elveția dezvăluie rugăciunea care este întotdeauna ascultată de Dumnezeu: „Cea mai simplă formă de rugăciune este cea directă, când îi spunem Domnului durerea noastră”

Calendar ortodox 25 aprilie 2024. Cine a fost Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu

Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu l-a însoțit pe Sfântul Apostol Pavel și pe Barnaba, vărul său, în prima călătorie misionară, iar după ce merge cu Barnaba în Cipru, îl însoțește din nou pe Sfântul Apostol Pavel la Roma. Acolo se întâlnește cu Sfântul Apostol Petru și după predica lui va scrie Evanghelia care îi poartă numele.

Sfântul Marcu a înființat Biserica din Alexandria, unde a fost numit episcop. Se crede că a murit martir în timpul sărbătorilor de Paște, fiind scos din catacomba în care săvârșea Sfînta Liturghie, legat cu funii și târât prin oraș.

Calendar ortodox 25 aprilie 2024. Rugăciunea către Sfântul Apostol Marcu pentru vindecare

Învăţat fiind de Apostolul Petru, te-ai făcut Apostol al lui Hristos şi ca un soare ai strălucit marginilor, podoaba alexandri­nilor ai fost, fericite, căci prin tine Egiptul s-a eliberat de înşelăciune şi ca un stâlp al Bisericii, prin învăţătura ta cea Evanghelică pe toţi ai luminat și vindecat.

Pentru aceasta luminat cinstind, pomenirea ta prăznuim, de Dumnezeu grăitorule Sfinte Apostole Marcu; roagă pe Dumnezeu Cel Înduple­cat prin tine, să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre să ne dea sănătate și să ne vindece bolile.

Citeste si Care e cea mai puternică rugăciune pe care o poți rosti în fiecare zi. Părintele Pimen Vlad: „Neîncetat, nu contează locul”

Pe Apostolul Marcu văzătorul de Dumnezeu lăudându-l, chem harul Duhului, ca, insuflându-mi mie luminat, să-mi gonească neştiinţa şi Dumnezeiască bogăţie de înţelepciune să-mi dăruiască.

Picat-ai dulceaţa dreptei credinţe din Dumnezeieştile ploi ale cuvintelor tale, arătându-te cu harul, peste tot fiind strălucit, luminat cu Razele Soare­lui Celui Înţelegător, Preafericite Marcu, de Dumnezeu primite.

Surpând semeţia cea idolească şi doritor de Patimile Mântuitorului, Apostole Marcu, din cer te-ai arătat lumii, izvorând tuturor minuni şi ai fost învăţător neamurilor. Pentru aceasta întru cântări lăudând şi cu credinţă mărind, după vrednicie cinstim pomenirea ta, de Dumnezeu grăitorule, preabogate; roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli și vindecare grabnică să dăruiască celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta. Amin!

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Cătălin Botezatu iubește din nou! „Nu îmi plac femeile îngălate!”
Fanatik.ro
Orașul din România care atrage turiști pe bandă rulantă. Hotelurile sunt pline, deși prețurile la cazare au crescut
Capital.ro
Marea schimbare de la 1 IULIE. Este măsura pe care o așteptau milioane de români: "Aceasta este DECIZIA LUATĂ astăzi"
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Te interesează pensia ta din viitor? Ministrul Muncii anunță ce se va întâmpla cu banii primiți la bătrânețe
Adevarul
Ucraina a distrus ultima navă purtătoare de rachete staționată în Crimeea
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Pensionarii cu venituri mărite în iunie. Când se va face plata
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
BREAKING | Roxana Dobre, accident în Capitală! Cu cine era soția lui Florin Salam în mașină
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Se schimbă vârsta de pensionare din această toamnă: Valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%
Capital.ro
România, vizată direct de Rusia. Anunțul venit de la Kremlin: Atragem atenţia
StirileBZI
Ideea care i-a adus mulți bani lui Ioan, un producător local din Arad: Autoservire pe tarla!
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care au analizat "monstrul marin"
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
DATA când IEȘI LA PENSIE! S-a stabilit FORMULA DE CALCUL
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'