Calendar ortodox 30 aprilie 2024. Marțea Mare (Denie). Pilda celor zece fecioare. Rugăciunea care se rosteşte în Marţea Mare revarsă mila lui Dumnezeu peste cel care se roagă

A doua zi din Săptămâna Patimilor poartă numele de Marţea Marea sau Seacă şi este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor. Cu trei zile înainte de a fi judecat şi răstignit, Iisus a anticipat atât distrugerea marelui Templu, cât și propriile patimi.

29 apr. 2024, 16:11
Calendar ortodox 30 aprilie 2024. Marțea Mare (Denie). Pilda celor zece fecioare. Rugăciunea care se rosteşte în Marţea Mare revarsă mila lui Dumnezeu peste cel care se roagă

Sărbători religioase 30 aprilie 2024

Ortodoxe: Marţea Mare (denie); Sfântul Apostol Iacov

Greco-catolice: Sf. ap. m. Iacob cel Mare

Romano-catolice: Ss. Pius al V-lea, pp. *; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m.

Calendar ortodox 30 aprilie 2024. Marţea Mare

În cea de-a doua zi din Săptămâna Mare, în biserici se citeşte pilda celor zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru ”nuntă”: la întâmpinarea lui Hristos, cinci fecioare L-au aşteptat cu candela plină cu ulei, iar celelalte cinci nu au avut ulei în candelă.

Aceste două tipuri de fecioare simbolizează două atitudini religioase. Există o mulțime de oameni foarte evlavioși, dar nemilostivi. Aceștia sunt candele fără ulei, scrie crestinortodox.ro

Pilda se încheie cu aceste cuvinte: „Privegheați și vă rugați, ca nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”.

Conform Noului Testament, întâlnirea cu Hristos se aseamănă unei nunți. Prin această parabolă, Biserica îndeamnă la post, rugăciune şi milostenie pentru că doar în acest fel se poate întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.

Calendar ortodox 30 aprilie 2024. Cine a fost Sfântul Apostol Iacov

Sfântul Apostol Iacov a fost unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. Împreună cu fratele lui, Sfântul Ioan Evanghelistul, l-au părăsit pe tatăl lor şi au renunţat şi la principala lor îndeletnicire, pescuitul, pentru a-L urma lui Hristos.

Apostolul Iacov a fost de față la Schimbarea la față, de pe Muntele Tabor, dar și la cele întâmplate Mântuitorului în grădina Ghetsimani.

Citeste si Ce însemnătate are Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce spune Sfânta Scriptură

După Cincizecime, Sfântul Apostol Iacov a predicat Evanghelia în mai multe locuri, ajungând până în Spania. Întors în Ierusalim, a fost supus unor torturi de neimaginat de către iudei. A reușit să aducă mulți iudei și păgâni la credința în Hristos. Dintre aceștia, printre cei mai importanţi au fost vrăjitorul Hermoghen, ucenicul acestuia, Filip, și Iosia, toți opozanți ai Apostolului. Acesta din urmă a fost chiar condamnat la moarte, împreună cu Sfântul Apostol Iacov, luând amândoi cununa muceniciei în anul 45.

Calendar ortodox 30 aprilie 2024. Rugăciunea care se rosteşte în Marţea Mare

O, Doamne, Dumnezeule al meu! Astăzi stau osândit înaintea feței Tale celei Sfinte și-mi mărturisesc nevrednicia și neputința și nestarea și sărăcia mea. Pentru acesta, o, Izvor dulce și Noianul mile, mă rog să deschizi stavilele cerului și să reverși peste mine, bunatățile milostivirii Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi să plâng și să spăl și să luminez sufletul meu de întinăciunea păcatelor cu pocăință tare și adevărată.

O, Învățătorule al pocăinței și făclie luminată a soarelui celui de taină, Hristos Dumnezeu, primește ticăloasa mea rugăciune! O, mărite proorocule, Ioane, care ești mai mare decat toți proorocii, precum Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Evanghelie, tu cel ce ai dezlegat legăturile stârpiciunii părinților tăi.

Citeste si Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Patimilor și ce trebuie să faci în această perioadă

Tu care ai arătat pe Stăpânul Hristos, poporului,  tu care L-ai botezat în Iordan și ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul cel părintesc și ai văzut pe Duhul Sfânt pogorându-Se ca un porumbel peste Dânsul ascultă, te rog, cererea mea.

Aprinde făclia păcătosului meu suflet și mă luminează cu darul Tău, pentru că eu sunt spurcat cu gândurile mele cele rele și grozave, de vreme ce am risipit pământeasca mea moștenire și m-am făcut asemănător cu dobitoacele cele nepricepute și pasc împreună cu ele, ticălosul, la aceste pământești, fără de a gândi vreodată la cele cerești.