Calendar ortodox 25 februarie 2021. Sfântul Tarasie. Rugăciune puternică pentru împăcare cu cei cu care sunteţi certaţi

În această zi este prăznuit Sfântul Tarasie, apărător al sfintelor icoane. Roagă-te azi pentru împăcare cu persoane dragi cu care eşti certat de multă vreme.

24 feb. 2021, 23:38
Calendar ortodox 25 februarie 2021. Sfântul Tarasie. Rugăciune puternică pentru împăcare cu cei cu care sunteţi certaţi
Sfântul Tarasie. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 25 februarie 2021

Ortodoxe: Sfântul Tarasie

Greco-catolice: Sf. aep. Tarasie al Constantinopolului

Romano-catolice: Sf. Cezar, medic

Calendar ortodox 25 februarie 2021. Cine a fost Sfântul Tarasie

Sfântul Tarasie s-a născut la Constantinopol în jurul anului 730 și a fost un apărător al sfintelor icoane, potrivit crestinortodox.ro. După moartea împăratului Leon IV Hazarul din anul 780, pe tronul imperial ajunge fiul său Constantin VI. Pentru că acesta era minor, puterea a fost preluată de împărăteasa Irina. Împărăteasa l-a numit patriarh de Constantinopol pe Tarasie, pe atunci prim-secretar imperial. Tarasie îi va cere împărătesei să convoace un Sinod Ecumenic, pentru a restabili cinstirea sfintelor icoane. Sfântul Tarasie a fost președintele Sinodului al VII-lea Ecumenic de la Niceea din anul 787, când s-a restabilit cultul icoanelor.

Citeste si Preoţii din Târgovişte au pus mână de la mână pentru a plăti operaţia unui copil care suferă de obezitate morbidă

Sfântul Tarasie a fost un mare apărător al credinței și moravurilor sănătoase. Când împăratul Constantin a surghiunit-o pe Maria, soția lui legiuită, luând o femeie care îi era rudă și trăind cu ea, Sfântul Tarasie a refuzat să binecuvânteze această nelegiuire şi l-a îndepărtat de la Sfânta Împărtășanie.

Sfântul Tarasie a trecut la cele veșnice pe 25 februarie 806. A fost înmormântat în mănăstirea ctitorită de el în Bosforul Traciei. La mormântul său s-au săvârșit nenumărate minuni.

Amintim că Sfântul Tarasie mai este cinstit anual și împreună cu Părinții Sinodului VII Ecumenic, în duminică închinată acestora.

Calendar ortodox 25 februarie 2021. Rugăciunea către Sfântul Tarasie pentru împăcare

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Tarasie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Sfinte Părinte Tarasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Revărsându-se râurile harurilor Duhului astăzi, la pomenirea ierarhului lui Hristos, adapă cugetele credincioşilor şi spală patimile şi spurcăciunile sufletelor.

Sfinte Părinte Tarasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Primind de sus veşmântul preoţiei, l-ai făcut strălucitor de fapte bune, Sfinte Ierarhe Tarasie şi te-ai arătat între preoţi luminător, preastrălucitor cu Duhul, slujind lui Hristos cu sfinţenie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pe piatra neclintită a Ortodoxiei ai întărit, Sfinte Tarasie, cugetele oamenilor ce se clătinau şi ai cutremurat temeliile înşelăciunii şi întăririle eresurilor le-ai surpat.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin.

Citeste si ÎPS Calinic le INTERZICE preoţilor din Suceava să mai ceară bani pentru serviciile religioase

 


loading...