ÎPS Calinic le INTERZICE preoţilor din Suceava să mai ceară bani pentru serviciile religioase

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a făcut un apel către preoţii din subordinea lui să nu mai ceară bani credincioşilor pentru serviciile religioase, potrivit presei locale.

24 feb. 2021, 13:20
ÎPS Calinic le INTERZICE preoţilor din Suceava să mai ceară bani pentru serviciile religioase

ÎPS Calinic le INTERZICE preoţilor din Suceava să mai ceară bani pentru serviciile religioase. Pe 14 august, Calinic le-a trimis tuturor preoţilor din Suceava o circulară prin care a interzis impunerea de taxe pentru serviciile religioase.

ÎPS Calinic le INTERZICE preoţilor din Suceava să mai ceară bani pentru serviciile religioase

„În circulara din 14 august 2020 nu a interzis, ci a rugat preoții ca prin consiliul parohial să ceară cu decență contribuțiile bănești. Totodată a făcut trimitere la hotărârea Sfântului Sinod, care menționează faptul că există doar o singură taxă și aceea se va stabili de către consiliul parohial, taxă pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire”, a transmis preotul Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, potrivit libertatea.ro.

Precizările vin în contextul în care presa locală din Suceava a scris că în august anul trecut, ÎPS Calinic le-a trimis tuturor preoților din Suceava o circulară prin care interzicea impunerea de taxe pentru serviciile religioase. Tot în hotărârea Sfântului Sinod la care se face referire se spune despre contribuțiile benevole că reprezintă „sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către consiliul parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor”, se mai arată în comunicat.

Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi.

Un sucevean l-a întrebat pe ÎPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, dacă a modificat grila salarială a personalului din administraţia eparhială, după ce a preluat conducerea instituţiei bisericeşti, în vara anului trecut.

Calinic a răspuns, între altele, că „lucrarea Bisericii nu se cuantifică în bani”. „Stimate domnule! Lucrarea Bisericii nu poate fi cuantificată în bani şi, de aceea, frământările dumneavoastră ar trebui să vizeze, prioritar, lucrarea Bisericii, şi nicidecum salariile angajaţilor Centrului Eparhial, care, sunt sigur că ştiţi, sunt plătiţi, cu precădere, de la bugetul de stat şi mai puţin din fonduri proprii. Cât priveşte ierarhii, aceştia sunt asimilaţi demnitarilor de stat, deci este clar de unde vine finanţarea”, a arătat ÎPS Calnic.

Ierarhul a mai spus: „Însă, pentru liniştea dumneavoastră, ca să vă răspund la întrebare, un consilier eparhial, în prezent, are mai puţin decât un asistent medical şi puţin mai mult decât o femeie de serviciu angajată la o instituţie serioasă. Despre un asemenea salariu, un om de afaceri ar spune că „nici nu s-ar da dimineaţa jos din pat”. Dar, aşa după cum bine ştiţi, în Biserică se lucrează pe termen lung, cu răsplata muncii prestate dincolo, în Împărăţia cerurilor. Doamne, ajută!”.

Citeşte şi: Declarație șocantă făcută de ÎPS Teodosie: ”Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”