Calendar ortodox 26 martie 2024. Sărbătoare mare, zeci de mii de români au iar onomastica

Sfantul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, dupa Buna Vestire, pe 8 noiembrie, cand sarbatorim Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si pe 13 iulie, cand facem pomenire de minunile savarsite de Sfantul Arhanghel Gavriil.

25 mart. 2024, 14:27
Calendar ortodox 26 martie 2024. Sărbătoare mare, zeci de mii de români au iar onomastica

Calendar ortodox 26 martie 2024. Pentru că Sfântul Arhanghel Gavriil este prăznuit pe 26 martie, imediat după Buna Vestire, respectiv după ce a adus vestea cea bună Fecioarei Maria, că ar urma să dea naştere lui Mesia, dar şi pe 8 noiembrie, când sărbătorim Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi pe 13 iulie, când se face pomenire de minunile săvârşite de Sfântul Arhanghel Gavriil.

Alimentul dulce pe care Biserica nu-l interzice în Postul Paştelui, dar medicul Mihaela Bilic spune că ar trebui să renunțăm urgent la el

Conform crestinortodox.ro, despre Sfântul Arhanghel Gavriil se ştie că este trâmbiţa ce aduce veştile cele bune ale lui Dumnezeu.

Pe lângă faptul că s-a arătat Fecioarei Maria, pentru a o anunţa că urmează să dea naştere lui Mesia, Sfântul Arhanghel Gavriil s-a înfăţişat şi lui Zaharia, tatălui Sfântului Ioan Botezătorul, dar şi Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, cărora le-a spus că urmează să nască o fată, pe Maica Domnului.

Sărbători religioase 26 martie 2024:

Ortodoxe
Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Mc. Montanus, preotul, şi soţia sa, Maxima; Sfinţii 26 de Mc. din Goţia

Greco-catolice
Serbarea Sf. Arhanghel Gavril

Romano-catolice
Sf. Emanuel, m.

Sursa amintită mai precizează că Sfântul Arhanghel Gavriil este unul dintre cei şapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu, este cel mai de seamă dintre toate cetele îngereşti şi l-a însoţit şi pe Moise în pustiu, când acesta a scris Cartea Facerii.

Calendar ortodox 26 martie 2024. Rugăciunea pe care trebuie să o spui la o zi după Buna Vestire

„O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face. Tu pe oameni cercetându-i din neam în neam, cu bunele şi cu relele noastre ne ştii; de aceea te rugăm să fii răbdător cu nedesăvârşirile noastre, sprijinindu-ne ca de rele să ne lepădăm, iar întru cele bune să sporim, căci de îndreptarea omului scris este că şi îngerii se bucură. Deci pricină de bucurie înlesneşte-ne să fim Puterilor cereşti celor fără de trup, peste care Dumnezeu fruntaş te-a rânduit, Voievod între Voievozii cei de sus.

Citeşte şi
Preotul Emilian Prodan explică dacă e păcat sau nu să stai pe Tik Tok și Instagram în Postul Paștelui: „Rețelele de socializare pot fi o sursă de informare duhovnicească”