Preotul Emilian Prodan explică dacă e păcat sau nu să stai pe Tik Tok și Instagram în Postul Paștelui: „Rețelele de socializare pot fi o sursă de informare duhovnicească”

Preotul Emilian Prodan a dezvăluit care sunt cele mai mari păcate din Postul Paștelui. Cum reușește un om să ajungă pe calea creșterii spirituale.

20 mart. 2024, 19:29
Preotul Emilian Prodan explică dacă e păcat sau nu să stai pe Tik Tok și Instagram în Postul Paștelui: „Rețelele de socializare pot fi o sursă de informare duhovnicească”
Preotul Emilian Prodan, despre păcatul de a folosi rețelele de socializare

Preotul Emilian Prodan, slujitor la biserica Sfânta Maria din Pipera Voluntari, le explică credincioșilor ce trebuie să facă pentru a simți Postul Paștelui și care sunt, de fapt, cele mai mari păcate.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești în Postul Paştelui! Foarte puțini creștini o știu

Cele 40 de zile ale Postului Paștelui sunt zile de primăvară duhovnicească, care construiesc drumul spre Paștele luminos. Pentru a întâmpina Învierea Domnului așa cum se cuvine, aceastea trebuie să fie trăite cu bunătate, rugăciune, comuniune cu Dumnezeu și orice alte căi pioase, potrivit duhovnicului Emilian Prodan.

„Fiecare zi din Postul Mare ne oferă hrană duhovnicească pentru a ne menține sufletul curat și mintea limpede și, cel mai important, pentru a crește spiritual. Fiecare slujbă din Postul Mare ne oferă posibilitatea de a vedea că Dumnezeu locuiește printre oameni. Pentru un creștin a cărui viață este plină de rugăciune, adică de comuniune cu Dumnezeu, Postul Mare este o perioadă specială.

Este un timp în care se întrerupe cursul obișnuit al lucrurilor, în care se dezvăluie noi aspecte ale vieții spirituale, inclusiv prin comunicarea cu ceilalți. Postul Mare este ca o scară care ajută să ne apropiem de țel, spre îndreptare, spre mântuire. Iar această scară nu are trepte principale și secundare, nu există ceva trecător. Toate treptele sunt importante pentru a ne schimba viața în bine”, a dezvăluit părintele Prodan pentru retetesivedete.ro.

Preotul a dezvăluit și care sunt cele mai mare păcate pe care un credincios le poate săvârși în Postul Paștelui.

„Adulterul este un prim păcat. Al doilea e ura. Și invidia și răutatea. Sunt păcate care nu au leac și nici nu se iartă. Un om rău, care n-a înțeles nimic după ce a primit o palmă de la viață, nu va fi un învingător. Credincioșii adevărați primesc postul cu bucurie, ceilalți cu râs. Eu cred în puterea Postului, dar acesta trebuie primit cu bucurie, nu cu tristețe. Și să nu devină habotnicie”, a explicat părintele.

Preotul a vorbit despre cele mai importante lucruri pe care un creștin trebuie să le facă în timpul Postului Paștelui.

„Sunt persoane care văd postul ca pe o dietă. Dacă îl vor privi așa, asta se va întâmpla. Vor slăbi la trup și la suflet. Eu încă mai sper că vor pune ceva în plus. Milostenia și iertarea sunt lucrurile pe care trebuie să le facem cu toții în Postul Paștelui. Să ierți, să renunți la orgoliu. Cel ce vrea să se lepede de sine să-și ia crucea, să-mi urmeze mie. Lepădarea de sine.

Necuratul stă ascuns în orgoliu și răutate. În fața bunătății, Diavolul stă în genunchi. Cel mai mare post pe care eu îl văd este să renunți la răutate. Păcatul nu este ce bagi în gură, ci ce scoți din gură. Dimineața și seara, credincioșii pot mânca, iar miercuri și vineri să postească până la ora 15.00. Și să nu uităm: dacă nu ierți, nu poți să fi iertat”, a declarat preotul Emilian Prodan, pentru sursa citată.

Citește și: Greșelile pe care nu trebuie să le faci în Postul Paștelui! Părintele Pimen Vlad aruncă bomba: ”După postul de mâncare e postul limbii”

Preotul a explicat și în ce situație nu este păcat să folosești rețelele de socializare în perioada postului. Acesta susține că internetul este o sursă foarte bună de informare pentru credincioși, dacă este folosită în scopuri religioase, precum găsirea unor predici, acatiste sau rugăciuni.

„Rețelele de socializare pot fi o sursă de informare duhovnicească pentru credincioși, care pot găsi predici, acatiste, rugăciuni. Nu e păcat să intrați pe rețelele de socializare dacă le folosiți în acest scop. Păcatul este atunci când ți-ai îmbolnăvit sufletul cu neștiință, săvârșind acte necuviincioase sau aducând suferință în sufletele oamenilor care de fapt nu meritau. Fiecare zi e unică în viața noastră, important este să nu trăim în minciună. Acesta e adevăratul post”, a explicat acesta.

Este păcat să folosești telefonul în post? Ce spune şi Vasile Ioana

Există extrem de multe păreri controversate cu privire la utilizarea telefonului mobil în post, iar Părintele Vasile Ioana a vorbit concret și despre acest subiect. Nu este, astfel, păcat să navighezi pe rețelele de socializare, însă în momentul în care abuzezi de aceste mici ecrane și nu mai ai măsură, poți cădea în păcat.

„Tânărul va vedea că dacă este vegetarian nu mai mănâncă atât de multe toxine, nu-și mai otrăvește corpul, pentru că un creștin ortodox, din 12 luni, 7 le ține post, iar atunci probabilitatea să facă un cancer e mult mai mică și atunci lasă mâncarea pe planul 2 și ține mintea către Dumnezeu.

De aceea eu am zis că nu este bine să stai în post pe Instagram sau pe aceste rețele de socializare. Nu este păcat să stăm pe telefon, folosirea lui abuzivă e păcat. Dacă tu-l folosești pentru nevoile concrete și dacă vrei să te relaxezi puțin nu e un păcat în sine, dacă ai măsură, postul înseamnă măsură. Păcat nu este să folosești TikTokul, ci să-l folosești abuziv, prea mult. Haide să ridicăm ochii la cer mai mult.”, a continuat acesta.