CALENDAR ORTODOX 28 MAI 2020. Sărbătoare cu cruce roşie. Rugăciunea rostită în ziua Înălţării Domnului face minuni pentru cei necăjiţi

Publicat: Miercuri, 27 Mai 2020 20:59 // Actualizat: Miercuri, 27 Mai 2020 14:33 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 28 MAI 2020. Credincioşii prăznuiesc una dintre cele mai importante sărbători creştine, Înălţarea Domnului. Tot azi este şi Ziua Eroilor. Preoţii recomandă ca, în această zi, cei care traversează o perioadă dificilă să citească, dis-de-dimineaţa, rugăciunea specifică acestei mari sărbători.

Foto: ziarullumina.ro

Sărbători religioase pe 28 mai 2020

Ortodoxe: Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor; Sfântul Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului

Greco-catolice: Înălţarea Domnului şi Dumnezeului nostru Isus Hristos, Sfântul episcop Mucenic Eutichie, Ziua Eroilor Neamului.

Romano-catolice: Sfântul episcop Gherman

CALENDAR ORTODOX 28 MAI 2020. Care este semnificaţia Înălţării Domnului

La 40 de zile de la Sfintele Paști, credincioşii prăznuiesc Înălţarea la Ceruri a Domnului Iisus Hristos, scrie crestinortodox.ro. Evanghelistul Luca spune că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus în Betania și acolo I-a binecuvântat pe toţi. Pe când îi binecuvânta, Mântuitorul S-a depărtat de ei și S-a înălțat la Ceruri. Înălțarea Domnului nu înseamnă retragerea Sa din creaţie, căci El este în continuare prezent prin Sfântul Duh.

Citeşte şi ÎNĂLŢAREA DOMNULUI 2020. Ce este bine să facă în această zi cei care traversează o perioadă dificilă

În Evanghelia lui Marcu, se spune că Iisus Hristos S-a înălțat la Ceruri și s-a aşezat de-a dreapta Tatălui. Astfel, Tatăl Îl iubește pe Fiul în Sfântul Duh nu doar ca Dumnezeu ci și ca om. Ce trebuie să înţelegem din aşezarea Fiului la dreapta Tatălui este faptul că toți cei care ne-am unit cu Hristos devenim părtași la iubirea dumnezeiască.

CALENDAR ORTODOX 28 MAI 2020. De ce Ziua Eroilor este celebrată în aceeaşi zi cu Înălţarea Domnului

În ziua Înălţării Domnului, sunt pomeniţi şi eroii neamului, deoarece prin jertfa lor în lupte au contribuit la învierea neamului românesc, scrie ziarullumina.ro. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, această sărbătoare a fost consacrată şi ca Zi a Eroilor. Astfel, în toate lăcaşurile de cult din țară și de peste hotare se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate, pentru apărarea țării și pentru întregirea neamului.

Prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an la praznicul Înălţării Domnului. Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război prevede că cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, este proclamată Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a românilor.

CALENDAR ORTODOX 28 MAI 2020. Obiceiuri de Înălțarea Domnului

Potrivit credinţei populare, odată cu Înălțarea Domnului se înalţă și sufletele celor adormiți începând din Săptămâna Luminată, scrie crestinortodox.ro. Sufletele rătăcite deveneau strigoi și provocau bagube oamenilor și animalelor.

De aceea, în trecut, în ziua de Înălţare, se practicau ritualuri magice de apărare: erau culese și sfințite plante despre care se crede că au proprietăți tămăduitoare (leuștean, alun, paltin); se cânta din bucium la răscrucile drumurilor și pe dealuri; oamenii se încingeau peste brâu cu ramuri de leuștean; se dădea de pomană pentru morţi, tradiţie care se păstrează până astăzi.

CALENDAR ORTODOX 28 MAI 2020. Rugăciune la Înălţarea Domnului. Face minuni pentru cei care trec printr-o perioadă dificilă

Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui!

Citeşte şi INALTAREA DOMNULUI 2020. Ce trebuie să faci pentru spor şi sănătate. Tradiţii şi obiceiuri de Înălţare

În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri.

Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei? Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul

nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului. Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8433
RON
15 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H