CALENDAR ORTODOX 29 MAI 2020. Sfânta Muceniţă Teodosia dă ajutor grabnic tinerelor în problemele cu care acestea se confruntă

CALENDAR ORTODOX 29 MAI 2020. În această zi este prăznuită Sfânta Teodosia din Tir, muceniţa care s-a ridicat la ceruri la vârsta de 18 ani. Sfânta Muceniţă dă ajutor grabnic tinerelor în problemele cu care se confruntă. De asemenea, credincioşii au, astăzi, dezlegare la peşte.

RomaniaTV.net
28 mai 2020, 11:19
CALENDAR ORTODOX 29 MAI 2020. Sfânta Muceniţă Teodosia dă ajutor grabnic tinerelor în problemele cu care acestea se confruntă

Sărbători religioase 29 mai 2020

Ortodox: Sfânta Muceniţă Teodosia din Tir

Greco-catolice: Sfânta Cuvioasă Muceniţă Teodosia

Romano-catolice: Sfântul Episcop Maxim

CALENDAR ORTODOX 29 MAI 2020. Cine fost Sfânta Muceniţă Teodosia din Sir

Sfânta Teodosia a fost originară din Tir (Fenicia), potrivit crestinortodox.ro. Nu avea încă 18 ani când s-a apropiat de creștinii închiși în temniță din pricina faptului că nu se mai închinau idolilor, i-a îmbărbătat în credinţa lor şi le-a dat putere să îndure chinurile la care erau supuşi. Apoi, i-a rugat să o pomenească şi pe ea înaintea Domnului, când vor stă în faţa lui Dumnezeu.

Citeste si RUSALII 2020. Care este semnificaţia Pogorârii Sfântului Duh. Când pică o nouă minivacanţă pentru români

Din pricina sprijinului pe care Sfânta li-l dădea celor întemniţaţi, sfânta a fost supusă la chinuri crunte. A fost întinsă pe roată şi i-au fost sfâşiate coastele şi sânii cu ghiare de fier, până la oase. Sfânta a îndurat cu bucurie toate acestea, iar dregătorul văzând-o că încă este vie a poruncit să fie aruncată în mare, legându-i-se de gât o piatră de gât. Însă Dumnezeu a salvat-o, iar îngerii au adus-o la mal teafără.

CALENDAR ORTODOX 29 MAI 2020. Sfânta Muceniţă Teodosia din Tir a trecut la cele veşnice la 18 ani

Când Sfânta Teodosia s-a înfățișat înaintea dregătorului, având în mâini piatra care i-a fost legată de gât, acesta a poruncit să i se taie capul. A urcat la cele veşnice la doar 18 ani. În următoarea noapte, Teodosia s-a arătat părinților ei înconjurată de o lumină cerească și de multe fecioare. Ea le-a zis părinţilor: „Vedeți voi ce mare este slavă și harul Hristosului meu, de care voiați să mă lipsiți?”, făcând referire la faptul că aceştia o opriseră să-și mărturisească credinţa în Hristos.

CALENDAR ORTODOX 29 MAI 2020. Rugăciune grabnic ajutătoare către Sfânta Muceniţă Teodosia din Sir pentru iertare de păcate

Dare lui Dumnezeu eşti după cuviinţă, muceniţă înţeleaptă, strălucind întru pătimire şi întru luminată feciorie, cu razele luminând cugetele tuturor, celor ce pururea te cinstesc pe tine cu credinţă, Teodosia şi săvârşesc pe pământ praznicul tău cel prealuminat, de Dumnezeu fericită.

Citeşte şi Rugăciunea soţiei înşelate. Rugăciune pentru soţul infidel

Cu curgerea sângiurilor tale toată puterea diavolului celui viclean, cu adevărat înecând mărită, adâncul cel mare al chinurilor fără vătămare ai trecut şi intrând în cămara cea cerească, te-ai sălăşluit în pământul cel sfânt, după vrednicie primind plata ostenelilor, prealăudată Teodosia; roagă pe Hristos Dumnezeu ca să dăruiască iertare de greşeli, celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta.