Calendar ortodox 29 martie 2023. Sfântul Mucenic Marcu. Rugăciune pentru împăcare şi pentru bună înţelegere cu semenii

În această zi, este prăznuit Sfântul Mucenic Marcu, care a îndurat chinuri inimaginabile pentru că a refuzat să renunţe la credinţa în Hristos. Rosteşte azi rugăciunea care aduce bună înţelegere în familie, iar pe cei rătăciţi - soţi sau copii - îi readuce pe calea cea dreaptă.

28 mart. 2023, 16:00
Calendar ortodox 29 martie 2023. Sfântul Mucenic Marcu. Rugăciune pentru împăcare şi pentru bună înţelegere cu semenii

Sărbători religioase 29 martie 2023

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Marcu

Greco-catolice: Sf. ep. Marcu al Aretusei, diac. Chiril și cei împreună cu ei

Romano-catolice: Sf. Eustasie, ep

Calendar ortodox 29 martie 2023. Cine a fost Sfântul Mucenic Marcu

Sfântul Mucenic Marcu, episopul Aretuselor, a distrus în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337) mai multe temple păgâne, iar în locul lor a ridicat biserici, potrivit crestinortodox.ro. Când la tronul împărătesc ajunge împăratul păgân Iulian Apostatul (361-363), episcopul Marcu este supus la multe chinuri pentru că refuză să jertfească idolilor.

Sfântul Marcu a fost biciuit, batjocorit, defăimat și târât pe străzile cetății. I s-au tăiat urechile, a fost dezbrăcat, uns cu miere, legat de un copac spre a fi omorât de veninul insectelor. Toate le-a îndurat fără să se plângă, iar răbdarea lui i-a impresionat puternic pe cetățenii orașului.

Datorită învățăturii sale, mulți păgâni au trecut la creştinism.

Citeste si Rugăciunea care se citeşte în Postul Paştelui. Rostită în fiecare dimineaţă, te scapă de necazuri şi ţine relele la distanţă

Calendar ortodox 29 martie 2023. Rugăciune pentru bună înţelegere cu semenii

Iubitorule de oameni, Împăratul veacurilor şi dătătorul bunătăţilor, Care ai stricat peretele cel din mijloc al vrajbei şi ai dat pace neamului omenesc, miluieşte, Doamne, pe cei ce ne urăsc, ne pizmuiesc şi ne ocărăsc; aşijderea şi pe cei ce ne grăiesc de rău.

Ca nu cumva vreunul din ei să pătimească ceva rău pentru noi, păcătoşii, nici în veacul de acum, nici în cel ce va să fie. Doamne, Dumnezeul nostru, caută dintru înălţime ca un Bun asupra inimilor noastre, ce sunt lipsite de dragoste şi de unire şi sunt îmboldite de spinii urii şi ai altor păcate.

O picătură din harul Sfântului Tău Duh coborând peste Dânsele, rourează-le bogat, ca să aducă roade bune şi din dragostea cea către Tine să sporească în fapte bune şi să petreacă în dragoste şi unire.

Aşa, Doamne, înmulţind dragostea în inimile noastre, păzeşte-ne de tot răul şi de asuprirea vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, de sabie, de năvălirea altor neamuri asupra noastră, de războiul cel dintre noi şi totdeauna ne ajută să ne iubim unii pe alții şi să facem tot binele, spre a ne învrednici de bunătăţile Tale cele cereşti. Amin

Citeste si Rugăciunea care te va scăpa de toate relele din viața ta. Rostește-o în fiecare dimineață înainte să pleci la lucru