CALENDAR ORTODOX 3 SEPTEMBRIE 2020. Mutarea moaştelor Sf. Nectarie. Rugăciune pentru vindecarea de suferinţe dintre cele mai grave

CALENDAR ORTODOX 3 SEPTEMBRIE 2020. În această zi, credincioşii sărbătoresc Mutarea moaştelor Sfântului Nectarie. pe lângă aceasta, mai sunt prăznuiţi încă trei sfinţi importanţi: Sfântul Mucenic Antim; Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stănişoara. În această zi, credincioşii care se confruntă cu afecţiuni dintre cele mai grave este bine să înalţe o rugăciune către Sfântul Nectarie, sfânt făcător de minuni.

RomaniaTV.net
02 sept. 2020, 12:54
CALENDAR ORTODOX 3 SEPTEMBRIE 2020. Mutarea moaştelor Sf. Nectarie. Rugăciune pentru vindecarea de suferinţe dintre cele mai grave

Sărbători religioase 3 septembrie 2020

Ortodoxe: Mutarea moaştelor Sfântului Nectarie; Sfântul Mucenic Antim; Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara.

Romano-catolice: Sf. Grigore cel Mare, pp. înv.

Greco-catolice: Sf. ep. Antim; Sf. cuv. Teoctist

CALENDAR ORTODOX 3 SEPTEMBRIE 2020. Cine a fost Sfântul Nectarie

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, pe care îl prăznuim pe 9 noiembrie, s-a născut în anul 1846, în localitatea Silivria, în apropiere de Constantinopol, scrie crestinortodox.ro. A trecut la cele veșnice în noaptea zilei de 8 noiembrie 1920, fiind înmormântat în ctitoria să, din insula Eghina: Mănăstirea Sfânta Treime.

Sfântul Nectarie a fost înzestrat cu darul facerii de minuni. Din acest motiv, a fost numit „Taumaturgul”, adică „Vindecătorul”. Părinții i-au oferit o educație creștinească deosebită, apoi l-au trimis să studieze teologia și scrierile Sfinților Părinți.

În anul 1891, fără nici o avere și ignorat de toți, Sfântul Nectarie s-a întors în Atena. Până în anul 1894, el a fost profesor și director al unui Seminar Teologic, slujind că preot misionar în parohiile de lângă Atena. Încă de timpuriu, sfântul a petrecut o viață isihasta, lucrând rugăciunea inimii și crescând în smerenia lui Hristos.

Citeste si CALENDAR ORTODOX SEPTEMBRIE 2020. Sărbători religioase în SEPTEMBRIE 2020.Tradiţii şi superstiţii de Indiction, Sântămărie, Ziua Crucii

Între anii 1904-1907, cu ajutorul mai multor ucenici, Sfântul Nectarie a înălțat o mănăstire de maici, pe insula Eghina. După ce o termină, sfântul se retrage în acest loc, pentru a se dedica rugăciunii. Cunoscându-și mai dinainte sfârșitul, Sfântul Nectarie a îmbrățișat boala cancerului ca pe un dar mântuitor. Astfel, în ziua de 8 noiembrie 1920, după aproape două luni de suferință, Sfântul Nectarie a trecut la cele veșnice, fiind înmormântat în biserica mănăstirii sale, în insula Eghina.

După mai bine de douăzeci de ani, ca urmare a multor minuni săvârșite la mormântul sau, preoții au deschis locul și au aflat trupul Sfântului Nectarie întreg și frumos mirositor. În ziua de 3 septembrie 1953, cinstitele sale Moaște au fost așezate în biserica mănăstirii, iar în anul 1961, din pricina tot mai multor minuni săvârșite, Sfântul Sinod a hotărât canonizarea sa. În scurt timp, pentru darurile bogate ale Sfântului Nectarie, mănăstirea din insula Eghina a devenit cel mai iubit loc de pelerinaj din Grecia.

CALENDAR ORTODOX 3 SEPTEMBRIE 2020. Minunile Sfântului Nectarie

Sfântul Nectarie s-a arătat făcător de minuni încă din timpul vieții. Într-o vară secetoasă, acesta s-a rugat cu patimă şi a venit ploaie din belșug și au rodit țarinile, astfel încât tot poporul a avut hrană îndestulătoare. Văzând acest lucru, toți locuitorii insulei au început să-l cinstească în inimile lor pe Sfântul Nectarie.

O altă minune făcută de acest mare sfânt este vindecare unei femei care suferea de cancer. În casa acesteia, la loc de cinste se afla icoana Sfântului Nectarie din Eghina. Dintr-o dată, o tumoare canceroasă a zdrobit inima femeii, care nu mai putea să aibă grijă de soțul ei și de cei patru copii ai lor. Doctorul din localitate i-a confirmat boala. După mai multe operaţii, doctorii au renunțat, zicându-i că nu are șanse de vindecare, drept pentru care e mai bine să meargă acasă și să se pregătească de moarte.

Zăcând în pat, femeia își îndemna copiii să se roage neîncetat. Cu ultimele puteri, tot la rugăciune îi îndemna. Într-o noapte de noiembrie, femeia a deschis ochii și a spus: „L-am văzut! L-am văzut pe Sfântul Nectarie, care mi-a spus că m-am făcut bine!„. A doua zi, când femeia a mers la spital, doctorii nu au mai găsit nici urmă de cancer.

CALENDAR ORTODOX 3 SEPTEMBRIE 2020. Minuni ale Sfântului Nectarie săvârşite în România

Unei femei din Bucureşti i s-a făcut rău și a căzut pe stradă. Scuipând cheaguri de sânge și aproape pierzându-și cunoștința, femeia a fost dusă de urgență la spital. După cinci zile în care a fost conectată la aparate, femeia a primit un diagnostic multiplu: ulcer gastric duodenal, cu crater de natură malignă; hemoragie digestivă, cu anemie post hemoragică 6; infarct miocardic.

Femeia a fost programată pentru o intervenție chirurgicală de urgență. Între timp, însă, a mers la Mănăstirea Radu Vodă spre a se închina Sfântului Nectarie și a-i săruta cinstitele Moaște. Ea a primit o sticluță cu untdelemn din candela Sfântului Nectarie spre a se unge în fiecare dimineață, până la operație. Ajungând la spital, în ziua programată, chirurgul care urmă să facă intervenția a constatat că rana acesteia se închisese.

Un tânăr călugăr din România suferea de mai multe boli grave: hepatită activă, colecist alungit, gastrită cronică, ulcer duodenal, reflux gastroesofagian, pietre la fiere și colon iritabil. Nu putea nici să mănânce, nici să muncească. După doi ani de internări și analize, monahul a venit la un spital din București, unde a fost programat pentru o dublă operație, la fiere și la stomac. 

Citeşte şi TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE De ce este bine să păstrezi în portofel monede sfinţite în Ziua Crucii

Între timp, monahul a mers să se închine și să se roage la Moaştele Sfântului Nectarie. Simțind o mângâiere deosebită din partea sfântului, monahul a plecat spre casă, simțindu-se încă foarte rău. A două zi, însă, nici semn de durere, nicăieri. Ajungând la spital, în ziua programată pentru operație, i-au fost recoltate analize care nu mai indicau niciun semn de boală. Doctorul, crezând că este vorba de o eroare de calculator, a repetat analizele, însă rezultatul a fost același. Nici semn de boală, căci Sfântul Nectarie îl operase pe monah în chip tainic, tămăduindu-l.

CALENDAR ORTODOX 3 SEPTEMBRIE 2020. Rugăciune către Sfântul Cuvios Nectarie

O, preasfinte și întru tot lăudate, mare facatorule de minuni Nectarie, pri­meste a­ceasta puțînă rugăciune de la noi, nevred­nicii robii tăi, căci către ține, că la un ade­vărat izvor de tamaduiri și grabnic fo­lo­sitor și ajutător prea­minunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binti ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijineste pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus­pinele noastre și nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticăloșîi și scarbitii, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viață această trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas nea­jutat.

Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferință?

Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșîi și scarbitii, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulți­mea ta­mă­duirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginți arătându-te. Nu cu­noas­tem nici sufe­rință și nici durere pe care să nu le poți alina.

Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bol­navi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plata de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ie­rarhe Nectarie, că să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea ruga­ciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cerestile locașuri.

Către Acela roagă-te, că să fim și noi ajutați și miluiti cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, că să binecu­vantam pe Dum­nezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!