Ce se dă de pomană de Sfântul Andrei. Care sunt alimentele care nu trebuie împărţite nevoiaşilor în această zi

Ca la fiecare mare sărbătoare, de Sfântul Andrei gospodinele pregătesc bucate care, după ce sunt sfinţite, sunt date celor nevoiaşi pentru sufletele celor adormiţi. Însă sunt câteva alimente pe care nu este bine să le dai de pomană în această zi.

29 nov. 2022, 16:44
Ce se dă de pomană de Sfântul Andrei. Care sunt alimentele care nu trebuie împărţite nevoiaşilor în această zi

Ce se dă de pomană de Sfântul Andrei. Preparatele care urmează să fie împărţite celor nevoiaşi în această zi trebuie să fie de post, căci ne aflăm în plin post al Naşterii Domnului.

Ce se dă de pomană de Sfântul Andrei

În lista bucatelor permise se încadrează prăjiturile și cozonacul de post, coliva, nucile și fructele. Nu se împart preparate pe bază de carne de porc, pui, vită sau miel, dar sunt acceptate preparatele care conțin pește, având în vedere că Biserica oferă dezlegare la peşte pe 30 noiembrie.

Gospodinele pot pregăti pacheţele pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, care să cuprindă legume: roşii, castraveţi, măsline, ori fructe: banană, măr, portocală. De asemenea, pe lângă cele enumerate, în pacheţel se mai pot pune eugenii, napolitane, o sticlă cu băutură răcoritoare, tofu, salată de vinete sau hummus. Se mai poate împărţi mâncare gătită: sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluţi cu orez şi ciuperci sau alte bunătăţi vegetale.

Citeste si MESAJE DE SFANTUL ANDREI 2022. Cele mai frumoase urări de Sf. Andrei 2022

Rugăciunea specială de Sfântul Andrei

În această zi, trebuie rostită o rugăciune către Sfântul Andrei, despre care se spune că te ocrotește de rele tot anul:

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv

. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin

Citeste si De ce se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei. De unde a pornit tradiția și ce metodă trebuie să aplici ca să ai belșug tot anul!