Calendar ortodox 4 ianuarie 2022. Sfântul Nichifor Leprosul, mare făcător de minuni și grabnic vindecător de boli grave

În această zi, este prăznuit Sfântul Nichifor Leprosul, mare făcător de minuni și grabnic vindecător de boli grave. Acest sfânt a săvârşit minuni vindecătoare nu doar în timpul vieţii, dar şi după trecerea la cele veşnice. Odată cu pandemia de Covid-19, sfântul a apărut unor creștini din Grecia și Bulgaria.

03 ian. 2022, 18:58
Calendar ortodox 4 ianuarie 2022. Sfântul Nichifor Leprosul, mare făcător de minuni și grabnic vindecător de boli grave
Sfantul Nichifor Leprosul

Sărbători religioase 4 ianuarie 2022

Ortodoxe: Sfântul Nichifor Leprosul

Greco-catolice: Sf. cuv. Ioanichie cel Mare; Sf. ep. m. Nicandru; Sf. pr. m. Ermeu. [Sf. Carol Borromeu]

Romano-catolice: Sf. Angela din Foligno, văduvă

Calendar ortodox 4 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Nichifor Leprosul

Nicolae Tzanakakis s-a născut în anul 1890, din ţărani evlavioşi, în satul Serikari, din insula Creta, potrivit parohiaserbanvoda.ro. A rămas orfan de mic copil, fiind crescut de bunic. La 13 ani, a început să lucreze ca ucenic la un bărbier. S-a îmbolnăvit, însă, de lepră, iar pe vremea aceea bolnavii de lepră erau pe atunci obligatoriu închişi într-o colonie de leproşi din insula Spinaloga.

Speriat, Nicolae fuge în Egipt şi lucrează o vreme la un bărbier din Alexandria. Dar pentru că boala avansează, se vede nevoit să îi mărturisească acest lucru unui cleric al Patriarhiei Alexandriei, acesta îndrumându-l spre azilul-spital pentru leproşi din insula Chios. La 24 de ani, Nicolae ajunge la spitalul administrat de ieromonahul Antim Vagianos.

Aici îşi deschide inima spre credinţă şi începe să trăiască în rugăciune. După doi ani, ieromonahul Antim îl tunde în monahism pe Nicolae, dându-i numele de Nichifor. Boala lui avansează, însă, căci la acea vreme nu fusese descoperit tratament. Cuviosul Nichifor era însă stăruitor în ascultare, în post şi rugăciune.

În 1957, azilul-spital din Chios este închis, iar Cuviosul Nichifor, împreună cu ceilalţi pacienţi rămaşi au fost mutaţi în staţiunea-leprozerie a Sfintei Varvara din Egaleo, la vest de oraşul Atena. Cuviosul Nichifor avea aproape 67 de ani, iar trupul şi ochii îi fuseseră afectaţi de boală. Mulţi credincioşi au început să vină la monahul Nichifor ca să îi ceară binecuvântarea. Nu se mai putea ridica din pat, nu mai vedea deloc, dar reuşea să aducă mângâiere tuturor celor ce veneau la el.

Calendar ortodox 4 ianuarie 2022. Minunile săvărșite de Sfântul Nichifor Leprosul

Părintele Nichifor a trecut la Domnul pe 4 ianuarie 1964, la vârsta de 74 ani. Trei ani mai târziu, sfintele sale moaşte au fost dezgropate şi s-a descoperit că miroseau foarte frumos.

Citeste si Preotul Cristian Pomohaci, confesiuni tulburătoare despre momentul în care şi-a descoperit menirea: „Îmi era ciudă că nu mă ia în braţe părintele Vălean. Noaptea, L-am visat pe Hristos care m-a luat pe după umeri”

În timpul vieţii sale şi după moarte, acesta a săvârşit minuni mari. A tămăduit pe mulţi, mai ales bolnavi de cancer, copii, dar şi oameni de toate vârstele. Multora le apărea în vis şi le dădea soluţii la problemele cu care se confruntau. Unui copilaş bolnav de cancer i se dăduseră doar câteva zile de viaţă. Mătuşa lui a citit încontinuu Paraclisul Cuviosului Nichifor cel Lepros. Astfel, curând, copilul a început să se simtă mai bine. Iar când părinţii au mers cu el al spital, medicii au constatat că analizele micuţului erau perfecte.

În Bulgaria a apărut în vis unei femei şi i-a spus: „Avertizaţi pe toţi creştinii să se roage mie, în mod repetat. Să citească şi slujbele. Există un leac (pentru COVID-19) şi acesta este Sfânta Împărtăşanie”.

Calendar ortodox 4 ianuarie 2022. Rugăciune a celui copleșit de îngrijorare și teamă

Sfinte Părinte Nichifor, iată că spaima, panica și cumplita frică de moarte mă încolțesc, tulburându-mi sufletul și trupul. Nimic din cele ale lumii nu mai are putere să-mi aducă liniște și să facă să înceteze învolburarea și vacarmul lăuntric, de aceea vin înaintea ta, aflând că pe tine te-a dăruit Dumnezeu ca ocrotitor și izbăvitor în vremea acestei boli.

Miluiește și tămăduiește neputința mea lăuntrică și slobozește-mă din puterea noianului de gânduri și îngrijorări, căci am înălțat prin frică Babilonul lor, socotind că Dumnezeu nu mai poartă grijă de lume și de fiecare om în parte. Învață-mă a aduce înaintea Domnului tot ce trăiesc lăuntric, ca astfel să nu mă mai ascund în cotloanele cele întunecate ale depărtării de Dumnezeu.

Și fie ca, făcând astfel, să mi se lumineze cu lumina cunoștinței și sufletul, și trupul spre însănătoșire deplină, dar și spre încredințare că Domnul Hristos veșnic mă iubește, nemărginit mai mult decât o voi putea face eu vreodată. Amin.

Citeste si Preotul Necula, avertisment dur: „O mare bătălie va urma în perioada post-COVID”