Calendar ortodox 4 mai 2023. Sfânta Muceniţă Pelaghia, ocrotitoarea căsniciei. Rugăciune pentru bună înţelegere între soţi

În a patra zi a lunii mai, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Muceniţă Pelaghia, considerată ocrotitoarea căsniciei. În această zi, este bine să te adresezi Sfintei muceniţe printr-o rugăciune scurtă, dar puternică pentru iertarea păcatelor și pentru bună înţelegere între soţi.

03 mai 2023, 15:45
Calendar ortodox 4 mai 2023. Sfânta Muceniţă Pelaghia, ocrotitoarea căsniciei. Rugăciune pentru bună înţelegere între soţi
Calendar ortodox 4 mai 2021. Sfânta Muceniţă Pelaghia. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 4 mai 2023

Ortodoxe: Sfânta Muceniţă Pelaghia

Greco-catolice: Sf. m. Pelaghia (sec. IV)

Romano-catolice: Sf. Florian, m.

Calendar ortodox 4 mai 2023. Cine a fost Sfânta Muceniţă Pelaghia

Sfânta Pelaghia s-a născut în cetatea Tars într-o familie păgână, potrivit crestinortodox.ro. În momentul în care aude învățături despre Hristos, decide să renunţe să se mai închine la idoli. În acea vreme, sosește în Tars împăratul Dioclețian (284-305) al cărui fiu se îndrăgosteşte de Pelaghia. Însă când află că tânăra s-a convertit la creştinism, acesta se sinucide.

Citeste si Amenzi pentru înmormântare. Preoţii care oficiază slujbe de înmormântare pentru enoriaşi din afara parohiei vor fi amendaţi drastic

Captivat de frumusețea Sfintei Pelaghia, Diocleţian încearcă să o convingă să renunțe la religia ei, promițându-i toate bunurile de pe pământ dacă îi va fi soție. Sfânta îl refuză, replicându-i că L-a ales deja pe Hristos drept soţ.

Împăratul a poruncit să fie arsă de vie în văpaia focului aprins într-un vițel de metal. Pelaghia s-a însemnat cu semnul sfintei cruci, a rostit rugăciuni de slavă lui Dumnezeu și, intrând în foc, s-a topit precum ceara.

Calendar ortodox 4 mai 2023. Rugăciune pentru bună înţelegere între soţi

Sfântă Muceniță, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Moise in chip tainic a primit dumnezeiasca porunca a Legii Vechi, iar tu Sfântă Muceniță, petrecand pustniceste si vietuind in duhul de taina al cuviosilor, dumnezeiescul chip ai aflat.

Mana pogorandu-se din cer pe Israel l-a hranit, prisosindu-i, iar tu retragandu-te in singuratati te-ai nevoit neincetată rugandu-te; si, impartasindu-te tainic, vie ai ramas de-a pururea.

Slava…

Soarele pe cer oprind oarecand Iisus al lui Navi a castigat biruinta vremelnica, dar tu in post si rugaciune te-ai smerit si priveghind adeseori, Domnul Cel Preacurat, s-a salasluit intru tine.

Citeste si Tradiții și superstiții. Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai. Preoții aruncă bomba

Si acum…

Fara de samanta S-a intrupat din tine Maica Fecioara Cel fara de ani, Fiul si Cuvantul Cel din veci Nascut, care zidind din nou faptura Sa cu invierea cea sfanta a ridicat pe om la ceruri. Amin!