CALENDAR ORTODOX 5 APRILIE 2020. Cine sunt sărbătoriţii de duminică

CALENDAR ORTODOX 5 APRILIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

04 apr. 2020, 08:55
CALENDAR ORTODOX 5 APRILIE 2020. Cine sunt sărbătoriţii de duminică

Ortodoxe
Sf. Mc. Teodul şi Agatopod; Sf. Mc. Victorin şi cei împreună cu el

Greco-catolice
Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor şi Serapion

Romano-catolice
Ss. Vincenţiu Ferrer, pr.; Irina, m.

Sfinţii Mucenici Teodul şi Agatopod sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 5 aprilie.

Amândoi sfinţii au trăit în vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Agatopod era diacon în Biserica din Tesalonic, iar Teodul avea slujba de citeţ.

În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor au fost prinşi şi aduşi la judecată înaintea guvernatorului cetăţii, Faustin. Nu şi-au lepădat credinţa nici în urma ameninţărilor nici a cuvintelor amăgitoare şi au fost aruncaţi în temniţă la un loc cu răufăcătorii.

După ce au fost scoşi de mai multe ori la judecată, timp în care şi-au mărturisit cu tărie credinţa, guvernatorul, mâhnit, a pronunţat condamnarea la moarte. I s-a făcut însă milă de dânşii şi le-a cerut ca numai tămâie să aducă idolilor şi vor scăpa de la moarte, iar ei nu încetau a chema pe Iisus Hristos

Sfinţii mucenici şi-au sfârşit nevoinţa, fiind aruncaţi în mare cu pietre grele legate de grumaz. Iar marea, primind trupurile sfinţilor, în acelaşi ceas le-a scos cu valurile la uscat, dezlegate de legături şi de pietre, fiind foarte luminate (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).