Calendar ortodox 6 iunie 2023. Sfântul Ilarion cel Nou, ocrotitorul familiei. Cum să i te rogi ca să obţii ajutor negreşit

În a şasea zi a lunii iunie, este prăznuit Sfântul Ilarion cel Nou, sfântul care te ajută să-ţi ţii familia unită. Orice dorinţă ai privitoare la familie, adresează-i-o, azi, acestui sfânt şi vei obţine ajutor negreşit.

05 iun. 2023, 16:45
Calendar ortodox 6 iunie 2023. Sfântul Ilarion cel Nou, ocrotitorul familiei. Cum să i te rogi ca să obţii ajutor negreşit
Sf. Ilarion cel Nou. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 6 iunie 2023

Ortodoxe: Sfântul Ilarion cel Nou

Greco-catolice: Sf. cuv. Visarion Taumaturgul; Sf. cuv. Ilarion cel Nou

Romano-catolice: Sf. Norbert, ep.

Calendar ortodox 6 iunie 2023. Cine a fost Sfantul Ilarion cel Nou

Sfantul Ilarion cel Nou s-a născut în jurul anului 773, într-o familie de credincioși, scrie crestinortodox.ro. La 20 de ani, pleacă la Mănăstirea Xirochipiu, din Constantinopol, ca să se călugărească. Ulterior, pleacă la Mănăstirea Dalmat şi ajunge stareţul acesteia. A fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul.

În anul 813, Ilarion l-a mustrat pe împăratul Leon Armeanul (813-820) pentru că nu cinstea icoanele. Împăratul nu a agreat deloc comportamentul lui Ilarion, motiv pentru care a poruncit să fie supus la multe chinuri.

Leon Armeanul a fost ucis cu sabia de propriile lui gărzi, în locul din biserica în care el a aruncat icoana Mântuitorului la pământ. După moartea acestuia, la conducerea imperiului vine împăratul Mihai al II-lea Rangabe (820-829), care îi eliberează pe toți cei întemniţaţi pentru că cinsteau sfintele icoane.

Citeste si Părintele Vasile Ioana, despre regulile de conduită în biserică: „A venit o studentă și când s-a aplecat, nu s-a mai rugat nimeni”

Când pe scaunul imperial va urca fiul lui Mihai, Teofil (829-842), Sfântul Ilarion cel Nou va fi exilat pe insula Afusiei, până când la putere a venit binecredincioasa împărăteasa Teodora (842-856), care a reintrodus icoanele în Biserică și a permis convocarea unui sinod în martie 843, la Constantinopol.

Sfântul Ilarion cel Nou a revenit la Mănăstirea Dalmat și a trecut la cele veșnice la vârsta de 70 de ani.

Calendar ortodox 6 iunie 2023. Rugăciune scurtă către Sfântul Ilarion cel Nou pentru vindecare

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ilarion, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Citeste si Părintele Vasile Ioana, despre credincioșii care merg la biserică să le meargă bine în viață: ”Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”