Calendar ortodox 8 iunie 2023. Cruce neagră, Aducerea moaştelor Sfântului Teodor Stratilat. Icoana care sângerează a Sfântului Teodor îndeplineşte orice dorinţă

În această zi, Biserica Ortodoxă prăznuiește Aducerea moaştelor Sfântului Teodor Stratilat. Icoana acestuia, care sângerează, este făcătoare de minuni. Sfântul este grabnic ajutător dacă i te rogi cu credință atunci când ești în primejdie.

07 iun. 2023, 15:51
Calendar ortodox 8 iunie 2023. Cruce neagră, Aducerea moaştelor Sfântului Teodor Stratilat. Icoana care sângerează a Sfântului Teodor îndeplineşte orice dorinţă

Sărbători religioase 8 iunie 2023

Ortodoxe: Aducerea moaştelor Sfântului Teodor Stratilat

Greco-catolice: Aducerea moaștelor Sf. m. Teodor Stratilat

Romano-catolice: Sf. Medard, ep.

Calendar ortodox 8 iunie 2023. Cine a fost Sfântul Teodor Stratilat

Sfântul Teodor Stratilat a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Pentru că a refuzat să renunţe la credinţa în Hristos şi să aducă jertfă idolilor, a fost supus multor chinuri, scrie crestinortodox.ro A fost aruncat în temniță, iar după cinci zile a fost răstignit întocmai ca Mântuitorul. Noaptea, însă, îngerul Domnului l-a coborât de pe cruce și i-a vindecat rănile produse de piroane și cele produse de săgeți. Văzând această minune, mulți păgâni s-au convertit la creștinism. Din porunca împăratului Liciniu,Sfântul Teodor Stratilat este decapitat.

Citeste si Biserica se implică în greva profesorilor: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”

Calendar ortodox 8 iunie 2023. Minuni săvârşite Sfântul Teodor Stratilat

În orașul Karast de lângă Damasc se afla o biserică închinată sfântului. Când Saracinii au cucerit Damascul, un grup de saracini s-au instalat în biserică cu nevestele și copiii lor. Acolo, în frescă, se afla pictat chipul Sfântului Teodor. Unul dintre saracini a tras cu o săgeată și a lovit chipul sfântului, iar din faţa acestuia a început să curgă sânge. La scurt timp, toți saracinii au pierit în acea biserică.

Calendar ortodox 8 iunie 2023. Rugăciune către Sfântul Teodor Stratilat pentru îndeplinirea oricărei dorințe

Strălucit voievod al adevăratei Oşti a Împăratului Ceresc ai ajuns, Fericite Teodor, purtătorule de biruinţă; că înţelepţeşte te-ai luptat cu armele credinţei şi mulţimile demonilor le-ai biruit şi adevărat biruitor te-ai arătat. Pentru aceasta pe tine cu credinţă pururea te fericim.

Cu fapta şi cu cuvântul încredinţând numirea ta de dar al lui Dumnezeu, în dar împărţeşti daruri celor ce au nevoie; că tot darul desăvârşit care se pogoară de sus, de la Tatăl primindu-l, îmbogăţeşti pe toţi cei ce te cinstesc pe tine.

Toată Dumnezeiasca armă luând şi înşelăciunea surpând, pe îngeri i-ai îndemnat să laude nevointele tale. Că aprinzându-ţi mintea de Dumnezeiasca Dragoste, toate relele bărbăteşte ai înfruntat. Drept aceea potrivit cu numele tău, dăruieşti Dumnezeieşti daruri celor ce cer de la tine, purtătorule de biruinţă, Sfinte Mucenice Teodor.

Pentru aceasta strigăm către tine: roagă pe Hristos Dumnezeu, iertare de greşeale să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Acum și pururea și-n vecii vecilor, Amin!

Citeste si La ce biserică slujește părintele Constantin Necula. Preotul s-a pregătit pentru o carieră militară, dar o afecțiune depistată la examenul medical i-a năruit visul