Calendar ortodox 8 mai 2021. Sfântul Apostol și Evanghelist loan, „ucenicul pe care îl iubea Iisus”. Pulberea care se ridică din mormântul său în ziua praznicului este vindecătoare

În această zi, este prăznuit Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, "ucenicul pe care îl iubea Iisus" şi pe care l-a înzestrat cu darul facerii de minuni. În ziua de 8 mai a fiecărui an, din mormântul său se ridică o pulbere ce vindecă pe cei bolnavi.

07 mai 2021, 11:41
Calendar ortodox 8 mai 2021. Sfântul Apostol și Evanghelist loan, „ucenicul pe care îl iubea Iisus”. Pulberea care se ridică din mormântul său în ziua praznicului este vindecătoare
Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 8 mai 2021

Ortodoxe: Sfântul Apostol și Evanghelist loan

Greco-catolice: Sf. ap. și ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare; [Fer. Ieremia Valahul]

Romano-catolice: Fer. Ieremia Valahul, călug. **; Sf. Victor, m.

Calendar ortodox 8 mai 2021. Sfântul Apostol și Evanghelist loan

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele veșnice) și pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormântul său), potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Ioan Evanghelistul era cel mai tânăr dintre cei Doisprezece Apostoli. Ioan a fost unul din Apostolii cei mai apropiați ai Domnului Iisus. În Evanghelia sa, el se numește „ucenicul pe care îl iubea Iisus” (Ioan, 21, 20).

La Cina cea de Taină, el s-a rezemat pe pieptul Domnului și așa s-a împărtășit din Tainele lui Hristos. Este ucenicul căruia Domnul, când era răstignit pe Cruce, i-a încredințat pe Preacurata Sa Maică. După învierea lui Iisus, Ioan a fost primul apostol care a cercetat mormântul gol.

Citeste si EXCLUSIV Interviu cu părintele Ciprian Grădinaru, „chirurgul sufletelor”, despre pandemie şi vaccinare: „Frica e cea mai diabolică armă, dar şi cea mai mare formă de pedagogie” VIDEO

După moartea Maicii Domnului, Sfântul Apostol Ioan a mers la Efes, în Asia, propovăduind credința lui Iisus. Din porunca împăratului Domitian, „Apostolul dragostei” a fost surghiunit în insula Patmos și acolo a viețuit multă vreme. Tot acolo a scris și Evanghelia sa, cele trei Epistole și cartea Apocalipsei.

Tradiția Bisericii amintește că Sfântul Apostol Ioan era în vârstă de peste o sută de ani, când a luat cu sine șapte ucenici, și ieșind din cetatea Efesului, le-a poruncit acestora să sape o groapă în formă de cruce. Apoi, Sfântul Apostol s-a întins în acea groapă în formă de cruce și a poruncit să fie acoperit cu pământ. După o vreme, când credincioșii au deschis mormântul Sfântului loan, ei nu au mai găsit acolo trupul lui.

În ziua de 8 mai a fiecărui an, din acest mormânt se ridică o pulbere pe care locuitorii de acolo o numesc mană, ce vindecă pe cei bolnavi.

Calendar ortodox 8 mai 2021. Rugăciune către Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

Mare şi întru tot lăudate Apostole şi Evangheliste Ioane, de Dumnezeu Cuvântătorule, ucenice iubit al lui Hristos, fierbintele nostru apărător şi în necazuri grabnicule ajutător! Roagă-L pe Domnul Dumnezeu să ne dăruiască iertarea tuturor păcatelor noastre, câte am păcătuit din tinereţe în toată viaţa noastră cu lucrul cu cuvântul, cu pofta şi cu toate simţirile noastre, iar la ieşirea sufletelor noastre din trup ajută-ne nouă, păcătoşilor, să ne izbăvim de vămile văzduhului şi de muncile cele veşnice, ca prin milostiva ta mijlocire să proslăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Citeste si Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică preoţii antivaccinişti care compară vaccinul cu Sfânta Împărtăşanie: „M-am cutremurat. Nu există conflict real între credință și știință”


loading...
Partenerii noștri