Calendar ortodox 9 ianuarie 2023. Sfântul Mucenic Polieuct, grabnic ajutător. Rugăciune pentru eliberarea de suferințe

Pe 9 ianuarie, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Polieuct. În această zi, este recomandat să i te rogi Sfântului Polieuct pentru iertarea păcatelor și eliberare de suferințe. Rugăciunea capătă puteri mult mai mari dacă este rostită în ziua praznicului.

08 ian. 2023, 20:05
Calendar ortodox 9 ianuarie 2023. Sfântul Mucenic Polieuct, grabnic ajutător. Rugăciune pentru eliberarea de suferințe

Sărbători religioase 9 ianuarie 2023

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Polieuct

Greco-catolice: Sâmbăta după Botezul Domnului. Sf. m. Polieuct

Romano-catolice: Fer. Alexia Le Clerc, călug.

Calendar ortodox 9 ianuarie 2023. Cine a fost Sfântul Mucenic Polieuct

Sfântul Polieuct a trăit în secolul al III-lea şi a fost ostaș în armata romană, potrivit crestinortodox.ro. Nerah, prietenul lui cel mai bun, era creștin și era foarte supărat pentru că prietenul lui nu cunoștea iubirea de Hristos.

Auzind de persecuția împotriva creștinilor, Nerah i-a spus lui Polieuct că se aşteaptă să fie persecutat şi ucis dat fiind faptul că nu are de gând să renunţe credința creștinească. Auzind acestea, Polieuct a început să se gândească la cele dumnezeiești; apoi și-a adus aminte că, înainte cu câteva zile, i se arătase Mântuitorul. În vis, Hristos îl dezbrăcase de haina de care era şi în locul ei îi dăduse o haină nouă, foarte frumoasă, cu nasturi de aur. Îi mai dăduse Hristos, de asemenea, un cal înaripat.

Citeste si Preot din Constanţa, acuzat că a încercat să seducă o enoriaşă: „Ești liberă? Am un patron, care vrea o femeie bună tare”

Nerah îi explică atunci visul: sosise clipa ca Polieuct să îl urmeze pe Hristos, iar calul înaripat semnifica alergarea cea grabnică spre cer. Începând de atunci, Polieuct s-a apropiat de Hristos. Felix, socrul lui, fiind împuternicit de împărat să prigonească pe creștini, a încercat să-l convingă să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, Felix a poruncit să i se taie capul.

Calendar ortodox 9 ianuarie 2023. Rugăciune către Sfântul Mucenic Polieuct pentru eliberarea de suferințe

Mucenicul Tău, Doamne, Polieuct, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Umplându-te de Desfătarea cea mult dorită şi de Fericita Lumină îndestulându-te, mărite şi de ceata cea îngerească învrednicindu-te, păzeşte, Sfinte Polieuct pe cei ce laudă prăznuirea ta, care cântă Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Pomenirea ta cea purtătoare de lumină şi măreaţă a răsărit plină de Dumnezeiască Lumină, luminând în chip strălucit pe cei ce te laudă cu credinţă, viteazule ostaş al lui Hristos, Preafericite Polieuct, cântând Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!

Citeste si FOTO: Unul dintre cei mai iubiți preoți a fost înjunghiat, chiar în Biserică. Cum s-a petrecut scena