CALENDAR ORTODOX 9 IUNIE 2020. Sfinţii Chiril din Alexandria şi Columba din Iona, tămăduitori de boli şi mari făcători de minuni

CALENDAR ORTODOX 9 IUNIE 2020. Creştinii sărbătoresc azi doi dintre cei mai importanţi sfinţi ai creştinătăţii, Sfântul Chiril din Alexandria, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai literaturii patristice din primele cinci secole creştine, şi Sfântul Columba, mare făcător de minuni şi proroc.

RomaniaTV.net
08 iun. 2020, 13:51
CALENDAR ORTODOX 9 IUNIE 2020. Sfinţii Chiril din Alexandria şi Columba din Iona, tămăduitori de boli şi mari făcători de minuni

Sărbători religioase 9 iunie 2020

Ortodoxe: Sfântul Chiril al Alexandriei; Sfântul Columba

Greco-catolice: Sfântul episcop Chiril al Alexandriei

Romano-catolice: Sfântul diacon învăţător Efrem

CALENDAR ORTODOX 9 IUNIE 2020. Cine a fost Sfântul Chiril al Alexandriei

Sfântul Chiril al Alexandriei s-a născut în jurul anului 370. A fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei și urmaș al acestuia în scaunul episcopal, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Chiril a avut un rol semnificativ în lămurirea unei controverse teologice legate de persoana Mântuitorului Hristos.

Nestorie, Patriarhul Constantinopolului, susținea că în Hristos există două persoane: una dumnezeiască, a Fiului lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, și altă omenească, a lui Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria.

Citeşte şi Tradiţii în luna IUNIE. Ce se întâmplă dacă tună şi fulgeră în luna lui Cireşar

Potrivit acestei învățături contrare Bibliei,Maica Domnului nu putea fi numită „Născătoare de Dumnezeu“, ci „Născătoare de om“. 

Sfântul Chiril al Alexandriei a învățat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu. Și pentru că aceeași persoană, născută din veșnicie din Tatăl, Se naște că om din Fecioara Maria, Maica Domnului este „Theotokos“, „Născătoare de Dumnezeu”.

Sinodul al III lea ecumenic de la Efes din anul 431 recunoștea în mod oficial titlul de „Theotokos” Maicii Domnului.

Sfântul Chiril al Alexandriei a trecut la cele veșnice în anul 444.

CALENDAR ORTODOX 9 IUNIE 2020. Rugăciune către Sfântul Chiril al Alexandriei

Îmbogăţindu-te de dumnezeiască înţelepciune, părinte, ai izbucnit izvoare de dogme, care spală tina cea preastricată a eresurilor, adăpând cu darul inimile credincioşilor şi brazdele Bisericii le satură, Sfinte Părinte Chirile. Pentru aceasta cu dragoste cinstindu-te, săvârşim pomenirea ta, de Dumnezeu insuflate, prealăudate ierarhe. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască, celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

CALENDAR ORTODOX 9 IUNIE 2020. Cine a fost Sfântul Columba

Sfântul Columba este unul dintre cei mai iubiţi şi mai veneraţi sfinţi ai Irlandei. El a săvârşit multe minuni, având darul prorociei şi mare putere împotriva puterilor demonice, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Columba s-a născut în anul 521 d. Hr., în satul Gartan din ţinutul irlandez Donegal. Tatăl lui Columba, Fedlimid, făcea parte din familia regală O’Neil, iar mama sa, Eithne, era urmaşă a unui rege de Leinster.

La botez sfântul a primit numele de Columba, care se traduce prin „porumbel”. Pentru că de mic era nelipsit din biserică, dar şi pentru faptul că mai târziu va străbate pământul Irlandei pentru a purta cuvântul lui Hristos, va fi poreclit Columcille, Columcellus sau Colme, adică „porumbelul” Bisericii.

Copil fiind, Columba a fost încredinţat unui preot care, pe lângă educaţia aleasă, i-a sădit în suflet şi dragostea pentru Hristos şi pentru Biserica Sa. Astfel, Columba a intrat de tânăr în mănăstirea din Moville, unde devine diacon. După câţiva ani, Sfântul Columba pleacă în oraşul Leinster pentru a-şi desăvârşi învăţătura la bardul Gemman. Acesta îl va învăţa tainele cântecului irlandez, astfel încât Columba devine el însuşi un bard vestit în Irlanda.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. Sărbători religioase în IUNIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii, Sânziene şi Sânpetru

De la Leinster, Columba a plecat la mănăstirea Clonard, unde va fi hirotonit preot. Va pleca şi de aici la mănăstirea Mobhi din Glasnevin, unde devine călugăr. Dar nu rămâne multă vreme nici în acel loc. El va ridica mai multe biserici şi mănăstiri mai ales în ţinutul său de baştină, Donegal, dar şi în alte zone ale teritoriului irlandez. Printre importantele mănăstiri întemeiate de el se numără şi cea de la Derry. Se pare că în anul 555 a ridicat-o pe cea mai importantă, la Durrow. Toate aceste mănăstiri funcţionau după o rânduială impusă de el, în care accentul nu cădea atât de mult pe nevoinţă, cât pe ascultarea de stareţ şi de duhovnic.

În anul 563 d. Hr., însoţit de 12 prieteni buni, Columba a plecat spre coastele de apus ale Scoţiei, aşezându-se pe insula Iona, situată la graniţa dintre Dalriada şi regatul picţilor. La Iona, Columba a ridicat o mănăstire care funcţiona după aceeaşi regulă ca şi în celelalte mănăstiri înfiinţate de el. Conform acestei reguli, se stăruia mult pe folosirea mai bună a timpului, ziua fiind împărţită în trei părţi: una pentru rugăciune, alta pentru muncă şi alta pentru citit.

CALENDAR ORTODOX 9 IUNIE 2020. Minunile Sfântului Columba

Columba fusese înzestrat cu darul vindecării şi al prorociei. Astfel, el le descoperea oamenilor păcatele săvârşite sau le vestea lucruri întâmplate la mare depărtare ori care aveau să se întâmple în viitor.

Columba avea, de asemenea, şi mare putere asupra duhurilor necurate. Odată, aflându-se în Scoţia, nişte ţărani i-au adus un copil ca să-l boteze. Pentru că nu găseau apă în apropiere, Columba a îngenuncheat, rugându-se îndelung. Apoi, binecuvântând o stâncă din apropiere, din ea a ţâşnit un şuvoi de apă, cu care l-a botezat pe copil, făcând şi o profeţie despre acesta, care s-a şi împlinit mai târziu.

Într-o zi, Columba a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu sfinţii Comgall, Kenneth, Brendan şi Cormac. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Brendan le-a mărturisit tuturor că, în timpul sfinţirii Darurilor, a văzut o minge de foc deasupra capului lui Columba, care apoi s a ridicat încet către cer. De multe ori era înconjurat de o lumină nepământească în timpul rugăciunii, aşa cum mulţi din cei de faţă au relatat despre el.

CALENDAR ORTODOX 9 IUNIE 2020. Cum a aflat Sfântul Columba că va muri

Cu o săptămână înainte de a muri, în timpul săvârşirii Sfintei Liturghii, Sfântului Colomba i s-a umplut faţa de lumină. După slujbă, le-a zis celor prezenţi că un înger venise să-i spună că Dumnezeu cerea de la el o comoară foarte dragă Lui. Ucenicii săi au înţeles abia peste o săptămână că era vorba, de fapt, despre sufletul lui Columba.

În ultima zi de viaţă, Columba a copiat texte din Sfânta Scriptură, un lucru care îi făcea mare plăcere şi era deoasebit de util, pentru că, la acea vreme, tiparul nu fusese descoperit încă. Se pare că s-au păstrat până astăzi miniaturi ale lui Columba pe câteva exemplare ale Psaltirii.

Sfântul Columba s-a stins din viaţă în biserică, înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii. Până în anul 849, moaştele sale au rămas la Iona, săvârşind diferite minuni. Apoi, din cauza atacurilor vikingilor, au fost mutate la Dunkeld.

Sfântul Columba este astăzi patronul poeţilor irlandezi, dar şi protector al celor ameninţaţi de foc.