CALENDAR ORTODOX 9 MAI 2020. Sărbătoare cu o însemnătate aparte pentru fetele nemăritate, văduve şi nevoiaşi

CALENDAR ORTODOX 9 MAI 2020. Azi, ortodocşii îl prăznuiesc pe Sfântul Proroc Isaia, mare făcător de minuni. Totodată, în această zi este sărbătorită aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari, sfântul ocrotitor al călătorilor, al văduvelor şi al fetelor nemăritate, al celor aflaţi în sărăcie şi nevoie.

RomaniaTV.net
08 mai 2020, 10:08
CALENDAR ORTODOX 9 MAI 2020. Sărbătoare cu o însemnătate aparte pentru fetele nemăritate, văduve şi nevoiaşi

Sărbători religioase 9 mai 2020

Ortodoxe: Sfântul Proroc Isaia; Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari

Greco-catolice: Sfântul Profet Isaia; Sfântul Mucenic Hristofor

Romano-catolice: Sfântul Profet Isaia; Sfântul pustnic Pahomie

CALENDAR ORTODOX 9 MAI 2020. Minunile Sfântului Proroc Isaia

Sfântul Proroc Isaia s-a născut la Ierusalim, scrie crestinortodox.ro. Era originar din neamul regilor iudei. Tatăl său era frate cu regele Amasiei.

Isaia a primit o creștere aleasă. A învățat legea Domnului şi s-a căsătorit cu una din slujitoarele de la templu, o tânără care ducea o viaţă în curăţenie şi în sfinţenie. Căsătoria lui a fost binecuvântată cu mai mulți copii.

Isaia a trăit și a prorocit cu șapte sute de ani înaintea venirii Mântuitorului Hristos. A fost numit „Evanghelistul Vechiului Testament” datorită faptului că a prorocit nașterea din Fecioara Maria a lui Mesia, Dumnezeirea Lui, minunile Lui, patimile și moartea și, în sfârșit, preaslavirea Lui.

Citeşte si TRADIŢII şi OBICEIURI în luna MAI

Prorocul Isaia a fost şi mare făcător de minuni. Astfel, când Ierusalimul era asediat de dușmani și era o secetă cumplită, acesta s-a rugat lui Dumnezeu, iar de sub Muntele Sion a început să curgă apă. Această apă s-a numit Siloam, care înseamnă «trimis». Mai târziu, Domnul avea să îndrepte pașii unui om orb din naștere către această apă, în care acesta s-a scăldat şi şi-a recăpătat vederea.

În timpul domniei Regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne. Din acest motiv, Isaia a fost scos din cetate și ucis, fiind tăiat în două cu un fierăstrău de lemn.

CALENDAR ORTODOX 9 MAI 2020. Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari

Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse din Mira Lichiei la Bari, în Italia, la 9 mai, în anul 1087, pentru a nu cădea în mâinile musulmanilor, scrie site-ul bisericasfintiitreiierarhi.md.

Sfântul Nicolae a trăit în secolele III şi IV, fiind episcop în Mira Lichiei. A pătimit pentru Hristos, dar a fost eliberat din închisoare, odată cu toţi creştinii, în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare. La lucrările Sinodului I Ecumenic de la Niceea din anul 325, Sfântul Nicolae a luptat împotriva ereziei lui Arie. Sfântul Ierarh Nicolae este foarte vestit pentru faptele bune pe care le-a făcut şi milostenie, drept dovadă, această zi este prăznuită şi de mahomedani. El este simbolul milosteniei şi onestităţii.

Una din cele mai remarcabile fapte ale Sfântului Ierarh Nicolae este salvarea a trei fete sărace, care urmau să fie transformate în desfrânate. Pentru a salva fetele, sfântul a aruncat pe fereastra casei trei legături cu galbeni şi a ajutat astfel familia săracă să evite păcatul adulterului.

Citeşte şi Acatistul Sfântului Nicolae. Când şi de ce este bine să-l citeşti

A fost foarte credincios şi a ajuns chiar arhiepiscop al Mirei Lichiei, unde a fost înmormântat, după care moaştele i-au fost mutate în oraşul Bari din Italia, unde se află până în prezent.

Sfântul Ierarh Nicolae este protectorul tuturor călătorilor, femeilor văduve şi fetelor nemăritate, dar şi al celor care se află în sărăcie şi nevoie.

CALENDAR ORTODOX 9 MAI 2020. Rugăciune către Sf. Ierarh Nicolae pentru alungarea gândurilor rele

Cel ce a binevoit a ne răsări comoara sfintelor sale moaşte ca un izvor pururea curgător de tămăduirii, Sfântul Ierarh Nicolae, stâlpul de lumină al arhiereilor, podoaba inimilor rugătoare ale călugărilor, izvorând râuri de milostivire poporului însetat, bucuria pruncilor căutători ai comorii duhovniceşti, mângâierea maicilor celor ce şi-au făcut inimile ruguri ale rugăciunii, binecuvântarea celor ce lucrează pământul mântuirii, izvorul mângâierii tuturor, să sălăşluiască lumina rugăciunii sale neîncetate şi în biserica inimii noastre revărsând din destul mirul înţelepciunii dumnezeieşti.

Sfinte Ierarhe Nicolae, cel ce ai dăruit lumii tale moaştele cele sfinte spre alungarea viforului ispitelor şi chemarea tuturor întru lumina bucuriei lui Hristos, cu mirul rugăciunilor tale bine înmiresmează şi mintea noastră, ca să ne învrednicim a culege roadele gândurilor dumnezeieşti.