Calendar ortodox aprilie 2023. Cele mai mari sărbători religioase ale acestei luni

Luna Aprilie vine cu foarte multe sărbători religioase în 2023. Cea mai importantă sărbătoare a acestei luni este Paștele sau Învierea Domnului Iisus Hristos care va fi prăznuită pe data de 16 aprilie.

30 mart. 2023, 17:19
Calendar ortodox aprilie 2023. Cele mai mari sărbători religioase ale acestei luni
Calendar ortodox aprilie 2023

Calendar ortodox aprilie 2023. Creștinii ortodocși se pregătesc pentru una dintre cele mai încărcate și profunde sărbători religioase din an. Este vorba despre Paște care este precedat de Florii și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Citește și Calendar ortodox 31 martie 2023. Sfântul Ipatie, episcopul Gangrei, mare făcător de minuni, te apără de boală şi necazuri

Calendar ortodox aprilie 2023

Paștele este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox și asta pentru că marchează Patimile și Învierea Domnului Iisus Hristos. Însă, spre deosebire de Crăciun, Paștele nu pică în fiecare an la aceiași dată și asta pentru că este influențat de două fenomene naturale importante și anume echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și luna plină.

Calculul datei acestei mari sărbători a fost stabilit în secolul IV și variază în funcție de luna plină, însă întotdeauna Paștele va fi duminica.

Paștele este precedat de Duminica Floriilor, care în acest an va fi prăznuită pe data de 9 aprilie. Această sărbătoare marchează intrarea Domnului în Ierusalim și este înainte mergătoare Săptămânii Patimilor.

De luni, 10 aprilie, în Biserica Ortodoxă Română vor fi săvârșite în fiecare seară deniile care se vor încheia vineri, 14 aprilie, cu prohodul Domnului.

Apoi, în noaptea de sâmbătă spre duminică seară în toate bisericile ortodoxe va fi săvârșită Slujba de Înviere.

Alte mari sărbători importante în luna aprilie sunt Izvorul Tămăduirii și Sfântul Gheorghe.

Izvorul Tămăduirii este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie și este prăznuită pe data de 21 aprilie. Aceasta este cinstită anual în Biserica Ortodoxă în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paște.

Tradiția spune că originea acestei sărbători este în Constantinopol, unde a avut loc vindecarea unui orb.

Se spune că un orb și-ar fi recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apa dintr-un râu pe ochi. Orbul ar fi ajuns la izvorul respectiv călăuzit de viitorul (la acea vreme) împărat al Bizanțului Leon I (457- 474) căruia îi ceruse apă, iar împăratul la rândul l-a trimis la râu după ce Maica Domnului l-a îndemnat. După ce a avut loc minunea, Leon I care între timp a devenit împărat a construit pe locul respectiv o biserică din zid (actualul edificiu datează din 1835).

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este o altă mare sărbătoare care este prăznuită în luna aprilie. Aceasta este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie și este cinstită în biserici pe data de 23 aprilie. Sfântul  Gheorghe a fost general roman de origine greacă și ofițer în garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați.

Citește și Zile libere de Paşte 2023. Cât durează minivacanţa românilor de Paştele Catolic şi Paştele Ortodox