CALENDAR ORTODOX MARŢI 19 IUNIE 2018: Este celebrată ruda Domnului

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei de marţi.

RomaniaTV.net
18 iun. 2018, 13:46
CALENDAR ORTODOX MARŢI 19 IUNIE 2018: Este celebrată ruda Domnului

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare (Dezlegare la peşte)

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. ap. Iuda Tadeul

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Romuald, abate; Iuliana Falconieri, fc.

Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului, pomenit în calendarul creştin ortodox la 19 iunie, este numit de Sfântul Apostol Matei în Evanghelia sa (13-55), alături de Iacov, Iosif şi Simon, ca fiind frate (văr) al Domnului.

Sfântul Iuda a fost fiul Sfântului şi Dreptului Iosif, cel care sub acoperământul logodnei a luat-o în grija sa pe Născătoarea de Dumnezeu, şi unul dintre cei doisprezece Apostoli ai lui Hristos. La început însă, când Iisus era prunc, a greşit mult din neştiinţă faţă de El, pe de o parte pentru necredinţă, iar pe de alta pentru neiubirea de frate.

Mai pe urmă, după ce a cunoscut că Iisus este adevăratul Mesia, Sfântul Apostol Iuda „s-a alăturat lângă Dânsul cu dragoste şi ca un leu s-a nevoit cu bărbăţie pentru El”.

După Înălţarea Domnului, Sfântul Apostol Iuda a propovăduit pe Hristos în diferite ţări.

„El a suferit multe dureri şi osteneli, trecând prin multe ţări, propovăduind pe Hristos, botezând şi încredinţând popoarele şi povăţuindu-le la mântuire. Apoi, după ce s-a dus în părţile Araratului, întorcând mulţime de popor de la înşelăciunea idolească la Hristos, a fost prins de închinătorii la idoli şi, după ce l-au muncit mult, l-au spânzurat pe un lemn în chip de cruce. Şi străpuns fiind cu suliţa de cei necredincioşi, şi-a sfârşit nevoinţa şi alergarea sa”.