Calendarul Euro 200, modificat. Când va fi afișată lista elevilor și studenților care vor beneficia de ajutor financiar pentru a-și cumpăra calculatoare

Programul Euro 200, destinat achiziției de calculatoare noi, a suferit recent modificări. Mai exact, a fost modificat calendarul programului în sensul că afișarea listei nominale a beneficiarilor se va face la început de iulie, nu la jumătatea lunii iunie, așa cum era programat inițial.

09 iun. 2023, 15:47
Calendarul Euro 200, modificat. Când va fi afișată lista elevilor și studenților care vor beneficia de ajutor financiar pentru a-și cumpăra calculatoare

Elevii și studenții care au depus actele pentru a beneficia de un ajutor financiar de 200 de euro, destinat achiziției de calculatoare noi, au fost modificate, astfel încât mai mulți elevi și studenți să poată beneficia de banii de la stat. Concret, s-a stabilit atunci dublarea plafonului venitului brut lunar pe membru de familie ce permite participarea în programul ce se desfășoară de circa 20 de ani.

Calendarul programului din acest an, apărut tot în mai, a fost modificat joi, prin publicarea în Monitorul Oficial a unui ordin al Ministerului Educației (ME). Astfel, afișarea listei nominale a beneficiarilor se va face la început de iulie, nu la jumătatea acestei luni, așa cum era programat inițial, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Ministrul Educației forțează mâna sindicatelor. A adoptat un ordin prin care mediile elevilor pot fi încheiate dacă au cel puțin două note la o materie

Noul ordin al ministerului stabilește amânarea etapelor rămase din program cu câteva săptămâni (înscrierile s-au încheiat în mai). Mai exact, după cum apare în document, afișarea (pe portalul Ministerului Educației) a listei nominale a beneficiarilor se va face în 4 iulie (era 14 iunie), depunerea contestațiilor se va putea face între 10 și 13 iulie, eliberarea bonurilor valorice către beneficiari, între 18 și 29 septembrie, iar cumpărarea calculatoarelor se va putea face între 18 septembrie și 30 octombrie.

Apoi, prin HG 395/2023, apărută la începutul lunii mai, s-a stabilit modificarea regulilor programului Euro 200, respectiv a HG 1.294/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare.

Citește și: Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Guvernul aprobă un memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei. Ciucă: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare. Sinducatele nu renunță la grevă

O primă schimbare stabilită prin noua hotărâre este majorarea plafonului de venituri ce permite participarea în programul Euro 200 de la un venit brut pe membru de familie de 250 de lei, cât era înainte, la 500 de lei. Asta înseamnă că mai mulți tineri pot cere banii de la stat pentru a-și cumpăra un calculator nou.

Ce condiții trebuie să respecte cei care vor beneficia de programul Euro 200:

  • sunt elevi/ studenți în învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani;
  • au un venit brut pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 de lei.

În plus, s-a modificat și configurația minimă recomandată a calculatoarelor pentru cumpărarea cărora se primește ajutorul financiar de la stat.

pentru desktop – procesor cu frecvență nominală minimum 3.0 GHz; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; monitor LCD sau LED cu diagonală minimum 18.5“ și rezoluție minimum 1.920 x 1.080; tastatură, mouse optic; cameră web;

pentru laptop, notebook, ultrabook sau dispozitivele echivalente – procesor cu minimum 2 nuclee; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB; diagonală minimum 14“; rezoluție minimum 1.366 x 768; cameră web.
Calculatoarele ce se cumpără prin programul Euro 200 trebuie să aibă, în mod obligatoriu, și un sistem de operare licențiat.