CALENDARUL FOILOR DE CEAPĂ! Află cum va fi vremea în 2024 prin metoda bunicilor

Calendarul foilor de ceapă este cea mai veche metodă prin care străbunii noștri aflau prognoza meteo de pe plaiurile românești pe întreg parcursul anului. Prin intermediul acestei practici străvechi țăranii ştiau la ce să se aştepte în următoarele luni, iar de cele mai multe ori, predicţiile calendarului de ceapă se adevereau.

01 ian. 2024, 07:33
CALENDARUL FOILOR DE CEAPĂ! Află cum va fi vremea în 2024 prin metoda bunicilor

Află cum va fi vremea în 2024 prin metoda bunicilor. Acest ritual se păstrează și astăzi în unele zone ale țării, iar pentru anul 2024 veștile nu sunt tocmai îmbucurătoare.

Citește și Meteorologii ANM au actualizat prognoza meteo pentru luna ianuarie. Când și unde va ninge

Află cum va fi vremea în 2024 prin metoda bunicilor

Potrivit românilor care încă mai păstrează tradiția calendarului foilor de ceapă, 2024 se anunţă a fi un an secetos.

Cum au ajuns ei la această concluzie? Ei bine, cu ajutorul unor cepe și al unui pumn de sare, au aflat cu precizie cum va fi vremea în fiecare lună a anului.

Pentru fiecare lună a anului se va pregăti câte o foaie ceapă în care de adaugă câte o lingură de sare.

În noaptea de Anul Nou, acestea se așază peste calendarul de la biserică și se botează cu numele lunilor din an.

A doua zi se verifică calendarul și dacă sarea este topită, înseamnă că noul an va fi unul ploios. Dacă nu se topeşte sarea, în lunile de iarnă e frig, lunile de vară e cald.

Astfel, conform calendarului de ceapă, în 2024, Ianuarie, Februarie și Martie vor fi luni secetoase, asta în timp ce Aprilie va fi o lună ploioasă. Totodată, secetă va fi în lunile Mai și Iunie asta în timp ce în Iulie și August va ploua.

Secetă va fi și în luna Septembrie, iar în Octombrie va ploua și în Noiembrie și Decembrie va fi din nou secetă.

”Pe vremuri, bunica şi străbunica ca să vadă cum va fi vremea, în ceapă puneau seara câte o linguriţă de sare şi puneau şi dimineaţa vedeau cum e vremea în ianuarie, dar și în celelalte luni ale anului” a dezvăluit Ioana, o tânără din Valea Gurghiului, judeţul Mureş.

Calendarul de ceapă în care se aşază sare este cel mai vechi obicei românesc de a citi prognoza meteo şi cel după care înţelepţii satului se ghidează mereu.

Obiceiul vechi de sute de ani se păstrează în satele din Mures, iar oamenii care îi dau crezare spun că anul viitor se anunţă a fi unul bun.

Pentru ca tradiţia să nu se piardă, bătrânele satului le învaţa şi pe fetele tinere arta ghicitului în foile de ceapă.

Citește și Expert ANM, despre anomaliile din ultimele zile. Cum va fi vremea în țară de Revelion