Calendarul foilor de ceapă. Metoda inedită prin care gospodinele din Ardeal cum va fi vremea în 2023

Calendarul de ceapă este cea mai veche prognoză meteorologică de pe plaiurile româneşti. Cu sute de ani în urmă, ţăranii ştiau la ce să se aştepte în următoarele luni. Mai ales că, de cele mai multe ori, predicţiile calendarului de ceapă se adevereau. Ritualul se păstrează şi în zilele noastre.

29 dec. 2022, 19:12
Calendarul foilor de ceapă. Metoda inedită prin care gospodinele din Ardeal cum va fi vremea în 2023

Calendarul foilor de ceapă. Gospodinele din Ardeal încă păstrează tradiția calendarului din foi de ceapă, ce datează de secole, prin care află cât de ploios va fi anul care urmează.

Din trei cepe mari, tăiate pe jumătate, sunt alese 12 foițe, care simbolizează lunile anului. În fiecare se pune sare și se lasă peste noapte, iar dimineața se citește „buletinul meteo”. În funcție de câtă apă lasă ceapa cu sare, gospodinele află dacă anul care vine va fi secetos sau bogat în ploi, potrivit Știrile ProTv.

Femeile de pe Valea Mureșului susțin că metoda nu a dat greș până acum și că, în funcție de acest calendar, își organizează treburile din grădină și gospodărie.

„Noi lucrurile toate ni le facem, așa, mai ales de la agricultură, care trebuie făcute vara și pe căldură, le facem în funcție de calendar. La anul are să fie luna lui mai cu apă, e foarte bună, dar începând de iulie-august se poate lucra”, a declarat ”Tanti Mariana” pentru sursa citată.

ZILE LIBERE 2023. Două minivacanţe în ianuarie. Când se recuperează liberele date în plus de Bobotează, Sfântul Ion şi Mica Unire
Înainte de noul an, în satul Caşva, din Mureş, Calendarul de Ceapă le dezvăluie localnicilor cum va fi vremea în 2023. E drept, nu temperaturi sau vânt, ci. cât de ploioasă va fi fiecare lună. Asta după ce în fiecare foaie de ceapă a fost pusă câte o lingură de sare.

Dacă se topeşte sarea, e ploaie. Dacă nu se topeşte sarea, în lunile de iarnă e frig, lunile de vară e cald. Din bătrâni, femeia a aflat tainele Calendarului de Ceapă. Şi ea, la rândul ei, vrea să le transmită mai departe.

Acum trebuie să aşteptăm până după miezul nopţii, să treacă miezul nopţii, să vedem care sare se topeşte, care nu se topeşte.

Calendarul de ceapă în care se aşează sare este cel mai vechi obicei românesc de a citi prognoza meteo şi cel după care înţelepţii satului se ghidează mereu. Aşa că anul acesta, cel puţin în lunile de vară, spun bătrânii, va ploua atâta cât trebuie pentru ca pământul să fie roditor.

Procedeul e simplu: se ia o ceapă mare, se taie în două, apoi se aleg 12 foi care simbolizează lunile anului. După care se aşează peste fiecare puţină sare şi se aşteaptă o noapte.

Tot ce trebuie să știi despre consumul de slănină. Mihaela Bilic, secretul de a ne păstra organismul sănătos de sărbători: „Mâncați de toate, dar nu la o singură masă”
Ioana: ”Pe vremuri, bunica şi străbunica să vadă cum va fi vremea, în ceapă puneam câte o linguriţă de sare şi puneau seara şi dimineaţa vedeau cum e ianuarie, şi vedeau.”

Obiceiul vechi de sute de ani se păstrează în satele din Mures, iar oamenii care îi dau crezare spun că anul viitor se anunţă a fi unul bun.

Pentru ca tradiţia să nu se piardă, bătrânele satului le învaţa şi pe fetele tinere arta ghicitului în foile de ceapă.