Călin Popescu Tăriceanu anunţă o posibilă coaliţie PSD-Pro România-ALDE pentru alegerile locale şi parlamentare

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, vineri, la România TV că ALDE, PSD şi Pro România ar putea avea candidați comuni la următoarele alegeri locale şi parlamentare, iar cele trei formațiuni poartă negocieri în vederea formării unei coaliții electorale.

RomaniaTV.net
05 iun. 2020, 18:52
Călin Popescu Tăriceanu anunţă o posibilă coaliţie PSD-Pro România-ALDE pentru alegerile locale şi parlamentare

„Sunt în momentul de faţă discuţii între noi, ALDE, PSD şi Pro România pentru formarea unei coaliţii care să participe la următoarele alegeri locale şi parlamentare. (…) Credem că avem o şansă reală la următoarele alegeri mergând într-o coaliţie de centru-stânga”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

O altă temă a discuţiilor dintre cele trei formaţiuni politice vizează depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban, a mai spus Tăriceanu. „Mai discutăm şi despre depunerea unei moţiuni de cenzură având în vedere neputinţa şi incompetenţa acestui guvern. Cei de la PSD au pus problema, după părerea mea foarte corect, că, dacă PNL nu va respecta legea referitoare la majorarea punctului de pensie cu 40%, acesta este un motiv suplimentar de depunere a unei moţiuni de cenzură”, a mai declarat Tăriceanu.

Citeşte şi: SONDAJ CURS Cum ar vota românii dacă săptămâna viitoare ar fi organizate alegeri locale. PSD se apropie de PNL 

Preşedintele ALDE a susţinut că dacă va trece moțiunea de cenzură, următorul guvern, indiferent de formula sa, monocolor, coaliţie sau de uniune naţională, ar avea o viaţă „foarte scurtă” şi menirea de a organiza alegerile viitoare.

„Cu un guvern monocolor, cu un guvern de coaliţie de centru, de stânga, de dreapta, etc, inclusiv un guvern de uniune naţională. Dar timpul este foarte scurt şi cred că nu ne putem permite să ducem alegerile parlamentare, să ţinem o campanie electorală de şase luni în condiţiile crizei economice care afectează România şi toate economiile mondiale după criza coronavirusului. (…) Formula unui guvern de uniune naţională nu este o formulă greşită. Totul depinde însă de conjunctură.

Având în vedere că alegerile viitoare parlamentare sunt foarte apropiate, cred că alcătuirea unui guvern de uniune naţională va fi o operaţiune mai complicată. La căderea Guvernului Orban, trebuie să ne gândim imediat la un guvern care trebuie să aibă drept misiune exclusiv organizarea alegerilor, un guvern cu viaţă foarte scurtă de două, trei luni şi apoi, în funcţie de rezultatul alegerilor, de rezultatul voinţei populare exprimate prin vot, se pot găsi alte formule”, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.

Citeşte şi: